fra Tomislav Vuk

Zlatomisničkog slavlje svećenika iz Jeruzalema: Dokad? Kako i koliko Bog da!

21. kolovoza 2024. u 10:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Radio Bljesak Okučani

Fra Tomislav Vuk, svećenik Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda na službi u Jeruzalemu kao profesor biblijskih znanosti i orijentalistike, u nedjelju je u Cerniku proslavio pedeset godina svećeništva, izvijestio je Radio Bljesak Okučani.

Hrvatski franjevci proslavili Tavelićevo u Jeruzalemu

Hrvatski franjevci na službi u Svetoj zemlji okupili su se u Bazilici Agonije u Maslinskom vrtu na molitvu za mir i zagovor svetog Nikole Tavelića na spomendan njegovog mučeništva. Trenutačno službu gvardijana Maslinskog vrta obnaša hrvatski franjevac fra Siniša Srebrenović koji je tom prilikom okupio braću na molitvu i raspirivanje bratstva. Maslinski vrt su 1681. […]

Na proslavi su sudjelovali franjevci, rodbina, prijatelji i brojni vjernici iz tog grada i drugih dijelova Hrvatske, a pjesmom i glazbom pratili su i članovi HPD-a „Tomislav“.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Josip Grubišić uputio je čestitku bratu Tomislavu i zahvalio Bogu na brojnim darovima kojima je obdario zlatomisnika, a koji ih je nesebično koristio. Podsjetio je na uspostavu stalne Biblijsko-arheološke izložbe u Cerniku, njegov poklon rodnom mjestu i vjernicima. Fra Tomislav je artefakte skupljao duže od deset godina i donio u Cernik više od 800 autentičnih predmeta s područja Bliskog istoka i Svete zemlje.

Još kao ministrant od svoje šeste godine je očito znao da će krenuti svećeničkim stopama. Neutaživ znanja o vremenu i okolnostima u kojima je Isus živio, a u isto vrijeme prožet duhovnošću i jednostavnošću, činjenice su koje su oblikovale njegovu službu.

Fra Tomislav je 1966. stupio u Franjevački red i Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda čije je sjedište u Zagrebu. Novicijat je završio u Cerniku, a studij filozofije na Trsatu. Teologiju je diplomirao 1974. na Katoličkome sveučilištu u Eichstättu, u Njemačkoj. Na istom je sveučilištu 1976. postigao i licencijat iz teologije, a u crkvi u Cerniku 1974. godine je zaređen za svećenika, i kako je rekao u homiliji, tada su ga kao i danas članovi njegove obitelji i prijatelji razveselili svojim dolaskom.

Don Zlatko Brauchler zaređen za svećenika: Hrvatska mi je mnogo dala za moj poziv

Kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, za svećenika biskupije Cassano zaredio je đakona don Zlatka Brauchlera, čiji su preci podunavski Nijemci iz Srijema. Na svečanoj misi u subotu u bazilici sv. Petra u Vatikanu koncelebrirali su mons. Francesco Savino, biskup biskupije Cassano all’Jonio i potpredsjednik Talijanske biskupske konferencije; o. Nikodemus Schnabel, benediktinski […]

Fra Tomislav je rekao da se ne osjeća kao slavljenik, nego kao službenik otajstava, za što je i zaređen za svećenika prije 50 godina. Prikazao je kako se njegov život odvijao u službi Riječi Božje. Posebno je izrazio zahvalnost za milost koju mu je Gospodin dao, da je 48 ljeta smio provesti život u Isusovoj domovini, koja je za kršćane Sveta zemlja, posvećena stopama Isusa Krista.

Premda krhkog zdravlja i pretrpljenih sedam operacija te dvadesetak boravaka u raznim bolnicama Gospodin mu je dao milost da sve to može izvršiti.

„Dokad? Kako i koliko Bog da!“, naglasio je fra Tomislav.

Provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto uputio je čestitke fra Tomislavu na zlatnom jubileju riječima: „Danas zahvaljujemo Gospodinu što ste po primjeru svetog Franje iz Asiza ušli u Red manje braće te što ste kako svećenik služili Kristu i njegovoj Crkvi“.

Uz provincijala Krištu misu su suslavili i tajnik provincije fra Mario Zubak, bivši provincijalni ministar fra Lucije Jagec, gvardijan franjevačkog samostana u Cerniku fra Josip Grubišić, braća franjevci fra Željko Paurić, fra Drago Radelić, fra Robert Perišić, fra Marijan Matijaško te fra Zdravko Jakobović, fra Tomislav Smiljanić, fra Antonio Tkalec, fra Marijan Opitz i prof. dr. fra Mario Cifrak.

Ministar Grlić Radman s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je posjetio sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo se s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete zemlje. Tijekom posjeta Bazilici Svetoga groba ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila […]

Profesor Tomislav Vuk je 2006. godine odlukom Predsjednika Republike odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.