Polaznici iz 10 zemalja

Završila Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

24. srpnja 2024. u 14:27

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Završila je Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture koju već godinama organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu.

Hrvatska škola u središtu svijeta proslavila pola stoljeća!

Svečano je bilo u nedjelju u New Yorku, u prepunoj župnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda i svetoga Rafaela. Kao župna zajednica proslavili smo zlatnu obljetnicu postojanje Hrvatske škole kardinal Stepinac. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Lovro Šimić, župni vikar i ravnatelj škole, uz koncelebraciju župnika fra Nikole Pašalića. Misno slavlje započeli smo velikom […]

U radu škole sudjelovalo je 22 polaznika iz deset europskih i prekomorskih zemalja (Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Rusije, Turske, Australije, SAD-a, Kanade i Argentine). Kao i prethodnih godina, među njima su bili i stipendisti s partnerskih sveučilišta i ustanova: Sveučilišta u Pečuhu, Instituta Filip Kaušić, Sveučilišta u Istanbulu te Alpe Adriatic Conference mreže sveučilišta. Jedna stipendija dodijeljena je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH koje je s Hrvatskom maticom iseljenika dodijelilo stipendiju polaznici iz Argentine.

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Podjelom diploma završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

U petak je završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već godinama zajednički organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu. U radu škole sudjelovalo je 29-ero polaznika iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Engleske, Škotske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Čilea, Španjolske i Hong Konga. Kao i prethodnih godina, školu su polazili […]

Akademski jezični program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obvezne nastave i mogućih 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta), uključujući i terensku nastavu. Jezična nastava sastoji se od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati te sati posvećenih pojedinim jezičnim djelatnostima. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na devet razina: početna (P1a, P1b, P2, P3), srednja (S1, S2, S3) i napredna (N1, N2, N3).

Osim jezične nastave studentima je bio organiziran bogat program kulture: stručni razgled grada, predavanje o hrvatskome identitetu, vođeni razgledi Etnografskog muzeja i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, sudjelovanje u radionicama Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, posjet koncertima, zajednička svečana večera s prigodnim programom te izleti na Plitvička jezera i u Hrvatsko zagorje.

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika. “Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne […]

Polaznici koji su položili ispite dobili su diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova za akademski jezični dio te 1 ECTS bod iz Hrvatske kulture.