Zagreb

Vlada RH dodijelila značajna sredstva za projekte Hrvata iz Južne Amerike i BiH

26. srpnja 2024. u 16:53

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Na 15. sjednici održanoj 25. srpnja 2024. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela je niz odluka koje doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine, jačanju povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Republikom Hrvatskom te koje unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Donesena je Odluka o nastavku potpore projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske za projekt “Susreti hrvatske dijaspore ⎯ organizacije Hrvata iz Južne Amerike” u iznosu od 59 tisuća eura, projekt „Potpora projektima Banjalučke biskupije“ i projekt „Memorijalni centar Groblje Mira na Bilama“, Udruga Mir International u ukupnom iznosu od 530 tisuća eura.

Zagrepčaninu nagrada slavnog hrvatskog fizičara s bostonskom adresom

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene su nagrade najboljim maturantima. Glavne nagrade za izniman uspjeh na državnoj maturi ovoga ljeta dobili su učenici: Petar Jukić iz XV. gimnazije u Zagrebu, Vid Šarić iz Gimnazije Pula, Bartul Zavorović iz III. gimnazije Split te Lara Usmiani iz Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice. Dvoje maturanata dobilo […]

Također, u cilju pružanja potpore povratku i održivom ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini, unapređenju kvalitete života i stvaranju uvjeta za održivi rast i razvoj, Vlada Republike Hrvatske donijela je i Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu u iznosu od 6.500.000,00 EUR i to za: 23 projekta iz područja obrazovanja i znanosti; 38 projekata iz područja kulture; 12 projekata iz područja zdravstva; 94 projekta iz područja poljoprivrede te 32 projekta iz ostalih područja.