Katarinke

Vjernici iz Mostara, Ljubuškog i Züricha na hodočašću u Kraljevoj Sutjesci

12. kolovoza 2024. u 9:48

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Bono Tomić

Dvadesetak hodočasnika iz Mostara, Ljubuškog i Züricha hodočastilo je s fra Ikom Skokom u subotu u Franjevački samostan sv. Ive Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

Sveti Ante proslavljen i među Hrvatima u Zürichu

Euharistijskim slavljem u crkvi sv. Feliksa i Regule vjernici Hrvatske katoličke misije Zürich proslavili su u četvrtak blagdan sv. Antuna Padovanskog. Misu je predslavio fra Iko Skoko, a koncelebrirali su voditelj misije fra Ivan Prusina i fra Goran Azinović. Fra Iko je u homiliji govorio o pismu sv. Franje sv. Antunu… „Odobravam to što braću […]

Hodočasnike je pred samostanom dočekao gvardijan fra Bono Tomić i poželio im dobrodošlicu „u biser u srcu Bosne“. Ispred crkve im je objasnio prostor Kraljeve Sutjeske i okolnih mjesta.

Misu u samostanskoj crkvi predvodio je fra Iko Skoko, koji pastoralno djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zürich, a koncelebrirao je fra Bono. Fra Iko je u homiliji govorio o poruci sv. Ivana Krstitelja. Naglasio je da je sv. Ivan znao koje je njegovo poslanje kao preteče…

„Nije patio od kompleksa ni više, ni niže vrijednosti. Važno je znati svoju misiju i vršiti je odgovorno u svako vrijeme“, poručio je između ostaloga.

Hrvatska katolička misija Zürich proslavila Stepinčevo: Komunisti mrze, osvećuju se, pljačkaju i ubijaju

Hrvatska katolička misija Zürich proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca svečanom misom koju je u nedjelju u crkvi sv. Josipa u Dietikonu predvodio fra Iko Skoko. Fra Iko je počeo propovijed odgovorom blaženog Alojzija Stepinca osobi koja ga je upitala kako on vidi budućnost hrvatskog naroda. Blaženik je odgovorio: „Dok god moj narod časti Blaženu […]

Nakon mise fra Bono je hodočasnicima govorio o trenutačnom stanju u župi koja je 1993. godine imala oko 12500 vjernika, a danas nešto manje od 800. Neka su sela potpuno prazna. Zatim je govorio o povijesti tog kraja i o gradnji današnje crkve, koja je posvećena 11. srpnja 1911. godine te je potrebna unutrašnja obnova crkve.

Nakon razgledanja crkve, hodočasnici su razgledali samostan te posebno vrijednu knjižnicu koja ima 31 inkunabulu. U samostanu se nalazi i vrijedni muzej koji su hodočasnici također posjetili. Žene su se posebno raspitivale o „katarinkama“, tj. crnim maramama koje i danas nose neke žene u Sutjesci zbog žalosti za kraljicom Katarinom.

Nakon obilaska samostana, gvardijan je poveo hodočasnike na lokaciju koja se zove Grgurovo, gdje je bio kraljevski dvor dinastije Kotromanić. Upoznao je hodočasnike sa životom kraljice Katarine i njezinim vrednotama.

Zürich: Duhovna obnova i koncert Alana Hržice

U crkvi sv. Felixa i Regule u Zürichu, protekli vikend održana je duhovna obnova s gostovanjem poznatog glazbenika i evangelizatora Alana Hržice i njegova tima. Sveta misa slavljena je pod vodstvom patera Mate Anića koji trenutačno obnaša službu kao ravnatelj i glavni urednik Radija Marije u Sarajevu. Nakon mise Alan Hržica održao je duhovni nagovor […]

Zatim je upriličen objed u samostanskoj blagovaonici, gdje su se hodočasnicima pridružili župni vikar fra Marijan Petričević, misionar iz Njemačke fra Ivica Radić, profesor s Franjevačke teologiji u Sarajevu fra Danimir Pezer i župnik župe Čerin fra Velimir Bagavac. Gvardijan fra Bono je na kraju zahvalio hodočasnicima na dolasku u samostan, a fra Iko njemu i fratrima na gostoljubivosti.