Poziv na oprez

Veleposlanstvo RH u Mađarskoj uputilo upozorenje

20. rujna 2024. u 10:15

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti poslalo je upozorenje hrvatskim građanima ako putuju u Mađarsku i navelo da je pripravnost za zaštitu od poplave podignuta na najvišu, treću razinu.

Tko je Kristina Glavanić, prva žena koja je imenovana ravnateljicom hrvatskog i mađarskog vikarijata?

Željezanski biskup Egidije Živković imenovao je Kristinu Glavanić ravnateljicom hrvatskog i mađarskog vikarijata u biskupiji, što je prvi slučaj da tu dužnost obnaša žena, objavio je Kathpress. Nova ravnateljica dužnost od svoga prethodnika preuzima 1. rujna, biskupijskog vikarijata vlč. Željka Odobašića. “Imenovanje žene na tu dužnost potpuno je u smislu poziva pape Franje na imenovanje […]

Dunav i dalje raste. Situacija u središnjem dijelu Budimpešte postaje sve ozbiljnija. Pristaništa i donje ceste su pod vodom. Informacije se iz sata u sat ažuriraju, sve ovo utječe i na promet u glavnom gradu Mađarske.

U Budimpešti se očekuje da Dunav u subotu tijekom poslijepodneva i prema večeri dosegne vrhunac na visini od 846 cm. Oslobađanje budimpeštanske rive od vode očekuje se sredinom i krajem sljedećeg tjedna.

Prometovanje javnog prijevoza u Budimpešti znatno je izmijenjeno, ponajviše jer su poplavljeni donji dijelovi ceste – rive s obje strane grada, Budima i Pešte.

Hrvati u Mađarskoj imaju najbolje uvjete u političkom i financijskom pogledu

Prvih sto dana trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine (čija je prva sjednica održana ljetos u Zagrebu), prigoda je za razgovor s novim predsjednikom Savjeta Ivanom Guganom o programima za nadolazeće četiri godine njegova mandata. Savjet ukupno ima 82 člana, od kojih su 26 predstavnici prema položaju iz raznih ministarstava Republike […]

Gradonačelnik Budimpešte apelira na razumijevanje i strpljivost građana. Stoga je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj poslalo upozorenje hrvatskim građanima koji putuju u tu zemlju, istaknuvši da je pripravnost za zaštitu od poplave podignuta na najvišu razinu.

Vrhunac vodenoga vala očekuje se danas u Vácu, a u Budimpešti sutra poslijepodne. U tim uvjetima mogući su i poremećaji prometovanja vozilima i javnoga prijevoza.

U gradovima Baji i Mohaču na Dunavu provode se izvanredne mjere zaštite prvoga i drugog stupnja, a trenutačno promet nije otežan. Na rijeci Dravi i Muri ne predviđaju se izvanredne mjere zaštite pa se i u tim dijelovima Mađarske ne očekuju poremećaji u prometu.

Državni tajnik Zvonko Milas primio mađarsko odlikovanje: To mi je poticaj za daljnji rad

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Mađarskom kulturnom institutu u Zagrebu primio je odlikovanje “Orden Mađarske časnički križ” koje mu je dodijelila mađarska predsjednica Katalin Novák. Odlikovanje mu je uručio dr. Csabe Demcsáka, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj. “Ovo nije prvo odlikovanje koje sam dobio u svom životu, ali […]

Veleposlanstvo savjetuje svim hrvatskim državljanima da prate službene stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske zbog mogućih promjena preporuka putovanja, o čemu se mogu dodatno informirati i na internetskim stranicama mađarske policije.