Objavljeni uvjeti

Upis Hrvata izvan RH u posebnoj kvoti na Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

31. svibnja 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pokrenuti su 1992. godine. Status fakulteta dobili su 10. prosinca 2019. Visokoškolska djelatnost Fakulteta odvija se na osam odsjeka, za:

Objavljena rang-lista dobitnika stipendija za učenje hrvatskog jezika

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH dodijelio je 1500 stipendija za akademsku godinu 2023./2024., od čega 300 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 60 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 40 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva), 1000 stipendija za studij u Bosni i […]

• demografiju i hrvatsko iseljeništvo
• filozofiju i kulturologiju
• komunikologiju
• kroatologiju
• odgojno-obrazovne znanosti
• povijest
• psihologiju
• sociologiju

Fakultet hrvatskih studija istražuje i poučava tradicionalne i suvremene kulturološke, identitetske, humanističke i društvene teme vezane uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke, intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje u suradnji s inozemnim stručnjacima proglasila je 2015. godine Fakultet hrvatskih studija najbolje ocijenjenim visokim učilištem u društvenom i humanističkom području u Hrvatskoj.

Nastava na Fakultetu hrvatskih studija odvija se u manjim skupinama studenata, što profesorima omogućava jasnije određivanje fokusa nastave, prilagodbu interesima i potrebama studenata te prepoznavanje sklonosti polaznika.

Wollfy Krašić: Demografsko-iseljenička problematika pitanje je broj jedan za društvo i državu

Udruga studenata Studia Croatica u svojoj novoj sekciji “Razgovori sa znanstvenicima”, ugostila je doc. dr. sc. Wollfyja Krašića, mladog profesora koji se bavi demografijom i iseljeništvom. Dijelove intervjua, koji je vodila Monika Jerković, prenosimo u nastavku… Vi ste novi profesor zaposlen na Odsjeku demografije i hrvatskoga iseljeništva na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Možete […]

Brojni su studenti Fakulteta hrvatskih studija uključeni u izvannastavne stručne aktivnosti: od dramske skupine, pjevačkoga zbora i studentskih udruga, preko sudjelovanja u znanstveno-istraživačkim projektima, do rada u medijima, državnim ustanovama i realnom sektoru.

Samo ovaj Fakultet ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno nasljeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o tom poučavati te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Podnošenje zamolbi za upis u prvu godinu prijediplomskoga studija: u prvom roku do 2. srpnja 2024. prema srednjoeuropskom ljetnom računanju vremena, u drugom roku do 9. rujna 2024. u 23.59 prema srednjoeuropskom ljetnom računanju vremena.

UVJETI UPISA

Potvrda o pripadnosti hrvatskom narodu izdanu od Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, završena četverogodišnja srednja škola, odnosno četiri posljednje godine u okviru najmanje dvanaestogodišnjega školovanja, spremnost na doseljenje u Zagreb i praćenje nastave na hrvatskom jeziku.

Pristupnici koji ispunjavaju gore navedene uvjete upisa pristupaju motivacijskomu razgovoru i procjeni znanja hrvatskoga jezika. Razgovor će se održati putom videopoziva ili uživo na Fakultetu hrvatskih studija, između 3. i 5. srpnja 2024. u prvom, odnosno između 11. i 13. rujna 2024. u drugom roku.

Dodijeljeno osam stipendija za internetsko učenje hrvatskog jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je osam stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji u akademskoj godini 2023./24. organiziraju Sveučilište u […]

Za pomoć pri ispunjavanju prijave i prikupljanju dokumentacije, slobodno se javite na hrvatiizvanrh@fhs.unizg.hr Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH sklopilo Sporazum kojim je predviđeno donošenje upisnih kvota za Hrvate izvan Hrvatske radi povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku. Sukladno tomu Fakultet hrvatskih studija svake godine osigurava mjesto za upis 53 studenta, mlađih naraštaja Hrvata izvan Hrvatske, pripadnika hrvatske manjine i hrvatskoga iseljeništva.

Troškovi redovitoga studija u cijelosti se subvencioniraju iz Državnoga proračuna.