Težak život

Sveta misa u Zambiji za Hrvatsku

26. kolovoza 2024. u 10:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Papinska misijska djela u RH

Udružimo se u molitvi 27. kolovoza s našim misionarom u Zambiji, don Borisom Dabom. U 16 sati po hrvatskom vremenu don Boris će slaviti svetu misu u crkvi sv. Josipa u Sinjembeli, za sve prijatelje misija u domovini i dobročinitelje.

Molba franjevca iz Zambije: Narod je ovdje žedan i gladan! Evo kako nam možete pomoći…

Draga braćo, sve vas pozdravljam iz sunčane, sušne i tople Zambije! Mnogi već znaju, ali svejedno ću ponoviti, da sam u ljeto 2022. godine iz moje dugogodišnje misije u selu Kivumu u Ruandi preselio u novu župu, u selo Mwakapandula u Zambiji gdje sam morao ponovno početi sve od nule. Dočekala me jedna mala kućica, […]

Don Boris za svećenika je zaređen 16. travnja 1979., u godini sv. Benedikta kojega je geslo bilo „Moli i radi“. To je i nadahnuće u pozivu i radu don Borisa. Svoj misijski poziv osjetio je još kao sjemeništarac, a dopuštenje za odlazak u misije dobio je od tadašnjega krčkog biskupa Karmela Zazinovića. U misije je otišao u srpnju 1983. godine i od tada djeluje u Zambiji.

Papinska misijska djela u RH

“Katoličke misije u Afriku uvijek su donosile, a i još uvijek donose, vjeru. Vjera je ta koja donosi svjetlo i prosvjetljuje čovjeka. Svakako, katoličke misije odigrale su i važnu ulogu u razvoju edukacije i zdravstva. Misijski duh među Hrvatima jak je i pozitivan. Je li to zbog iskustva vlastitoga teškog života i možda nekada proživljena siromaštva? Ja vjerujem da iza većine od njih stoji prožetost kršćanskim vrijednostima i pomažu jer vole Boga, ljude i misije. Vidim da je suradnja s misionarima i misionarkama u domovini Hrvatskoj jača nego u drugim zemljama misionara koje poznajem. To nam daje podršku i omogućava da pomažemo onima do kojih dođemo. To mogu potvrditi i drugi naši misionari i misionarke. Prijatelji misija imaju povjerenja u nas, što nas obvezuje na predan i pošten rad. Tako smo mogli dosta sagraditi i mnogim siromašnim učenicima i studentima pomoći da završe školu”, rekao je don Boris.

Hrvatski misionar u Zambiji gradi crkvu, radi na opismenjavanju, a uskoro pokreće i školu šivanja

Nakon samostana, dvorane u kojoj je vrtić te niza infrastrukturnih projekata, misionari u Zambiji, među kojima je i fra Ivica Perić, grade crkvu, rade na opismenjavanju, a uskoro kreće i škola šivanja. Misionari u Africi rade punom parom u misiji pomoći stanovništvu afričkih zemalja kojima uz obrok dnevno, žele dati priliku školovati se i živjeti […]

Ako ste ikada pomislili kako ništa ne možete učiniti za naše misionare i misionarke – sjetite se molitve. Molitva je najveći dar koji svatko od nas može dati. Molimo za sve naše misionare i misionarke, i oponašajmo ih u služenju i radosti. Ne zaboravimo da moliti za drugoga znači podijeliti njegov teret. Povežimo se u molitvi i budimo most da preko nas i drugi osjete Božju ljubav.

Papinska misijska djela u RH