Vancouver

Sa susreta hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade: Ova župa već tri godine nema svog svećenika

21. listopada 2024. u 8:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade održan je od 14. do 17. listopada u kanadskom Vancouveru, a fra Slaven Milanović Litre i župljani Hrvatske katoličke Župe Prečistog Srca Marijina bili su odlični domaćini za 20-ero pastoralnih djelatnika.

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade održan je u Chicagu, u američkoj saveznoj državi Illinois, od 9. do 12. listopada. Tri hrvatske katoličke župe u kojima djeluju hrvatski franjevci iz Franjevačke kustodije sv. Obitelji bile su domaćini susreta, primivši i ugostivši tridesetero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta. […]

Moderatori i organizatori susreta bila su dvojica delegata Hrvatske inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikola Pašalić, delegat za SAD i vlč. Božidar J. Tenšek, delegat za Kanadu, zajedno s vlč. dr. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Nakon dobrodošlice župnika fra Slavena Milanovića Litre, susret je započeo u ponedjeljak, u dvorani Hrvatske katoličke Župe Prečistog Srca Marijina večernjom molitvom i pozdravima obojice delegata i uvodnim predavanjem ravnatelja vlč. dr. Tomislava Markića o aktualnom stanju hrvatske inozemne pastve.

Susret je nastavljen sv. misom u župnoj crkvi koju je predvodio vlč. Božidar J. Tenšek, župnik Župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i delegat Hrvatske inozemne pastve za Kanadu, nakon koje su svećenici i časne sestre imali priliku pozdraviti prisutne vjernike i razmijeniti riječi dobrodošlice te poput velike obitelji uživati za zajedničkim stolom.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Vlč. dr. Tomislav Markić održao je prvo predavanje pod naslovom „Kako biti sunodalna Crkva u poslanju“, a na temelju Radnog dokumenta drugog dijela aktualnoga sinodskog zasjedanja u Vatikanu. Drugo predavanje s naslovom „Ljudi dotiču Isusa i Isus doticanjem liječi“ održao je vlč. dr. Mladen Horvat, upravitelj župe u Torontu. Nakon predavanja sudionici su imali mogućnost postaviti pitanja.

Hrvatski svećenici iz Kanade i domovine na susretu s vicerektorom Svjetskog svetišta sv. Josipa

Mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, vlč. Božidar Josip Tenšek, župnik Župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i fra Stipe Renić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Montrealu, susreli su se u srijedu s Pere Bernardom Antoineom, vicerektorom Svjetskog svetišta sv. Josipa, odnosno Oratorija sv. Josipa u Montrealu u Kanadi. Tom prigodom mons. Sente […]

Poslijepodnevni dio susreta započeo je razgovorom o tekućim pastoralnim pitanjima i aktualnim temama dušobrižništva za Hrvate u Kanadi i SAD-u. Svi svećenici imali su priliku kratko iznijeti presjek trenutačne situacije u vlastitim župama. Završna rasprava urodila je odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka koji će se održati u američkom gradu San Jose od 13. do 16. listopada 2025. u Hrvatskoj katoličkoj Župi Uznesenja Blažene djevice Marije.

Drugoga dana susreta večernju svetu misu predvodio je fra Nikola Pašalić, župnik Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela u New Yorku i delegat Hrvatske inozemne pastve za SAD.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Svi sudionici susreta treći su dan trajektom posjetili Hrvatsku katoličku Župu sv. Leopolda Mandića u Victoriji, na otoku Vancouveru. Ta hrvatska župa već tri godine nema redovitog svećenika, već fra Slaven Milanović Litre jednom mjesečno trajektom dolazi slaviti misu s Hrvatima, dok svu drugu materijalnu brigu za župu vode sami župljani, koji gorljivo mole da im Bog pošalje novog župnika.

Susret hrvatskih svećenika iz SAD-a i Kanade: Sve starija dob vjernika i jezični izazovi u naviještanju mlađim naraštajima

Zajedničkim izletom u Banff, planinsko i turističko odredište u okolici Calgaryja, u četvrtak je završio Godišnji pastoralni skup hrvatskih svećenika i časnih sestara iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, na kojemu je sudjelovalo 23 svećenika i časnih sestara. Skup je počeo u ponedjeljak uvodnim pozdravima domaćina vlč. Domina Vladića, župnika Hrvatske katoličke župe Majke Božje […]

Euharistijsko slavlje u Župi sv. Leopolda Mandića predvodio je vlč. dr. Tomislav Markić, nakon čega su župljani pripremili, te svoje goste počastili odličnim jelom. Susret je završio jutarnjom misom 17. listopada u Vancouveru koju je predvodio domaći župnik fra Slaven Milanović Litre.