FOTOGALERIJA

Prvu pričest u Münchenu primilo 128-ero mladih Hrvata

21. lipnja 2024. u 9:44

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

U crkvi St. Michael, u središtu glavnog bavarskog grada Münchena, sakrament prve svete pričesti primilo je 128-ero dječaka i djevojčica Hrvatske katoličke župe München. Ovom broju prvopričesnika treba pridodati još 15 djece koja su se u župi pripremala za ovaj svečani događaj, a prvu pričest primila su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Hrvati u Münchenu proslavili blagdan svetoga Antuna Padovanskog

Blagdan svetoga Antuna Padovanskog proslavljen je svečanim euharistijskim slavljem u četvrtak u Hrvatskoj katoličkoj župi blaženog Alojzija Stepinca u Münchenu. Euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr. fra Ante Akrap, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, predvoditelj i trodnevne duhovne obnove, a koncelebrirali su domaći župnik fra Petar Klapež i svećenici koji djeluju u […]

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Petar Klapež u koncelebraciji s fra Franom Milanovićem Litrom i fra Slavenom Čekom, uz asistenciju redovitog đakona Danijela Jurića. U crkvi se okupio velik broj vjernika, obitelji, rodbine i prijatelja koji su došli iz domovine kako bi sudjelovali u ovoj svečanoj i posebnoj prigodi. Slavlje je započelo procesijom ministranata, prvopričesnika i svećenika koja se formirala ispred crkve St. Michael.

Hrvatska katolička župa München

Dan prije održano je slavlje sakramenta svete ispovijedi. Djeca su se tijekom protekle vjeronaučne godine marljivo i savjesno pripremala za ovaj veliki događaj, s pomoću svojih vjeroučiteljica: s. Viktorije Vukančić, koja je posebno doprinijela ljepoti prvopričesničkog slavlja, te vjeroučiteljice Anamarije Andrijević i Ivanke Jezidžić. Pjesme s dječjim zborom „Hrvatski slavuji“ i soliste za ovu prigodu uvježbala je s. Nikolina Bilić, koja je ujedno ukrasila i prvopričesničke svijeće.

Emotivan govor u Münchenu: Vjera bez djela je mrtva!

U Hrvatskoj katoličkoj župi München protekli vikend održan je godišnji sastanak Udruge „Ruke dobrote“. Susret je započeo misom koju je u crkvi sv. Pavla služio fra Vuk Buljan, jedan od osnivača udruge i trenutačni voditelj Hrvatske katoličke misije Köln. Fra Vuk je molio za sve hrvatske branitelje, kako pokojne tako i žive, kao i za […]

Fra Petar je u propovijedi istaknuo kako je prva pričest posebna prigoda za svaku župnu zajednicu…

„Kao što majka svaki dan priprema hranu za vas da možete jesti kad osjetite glad, tako nam je potrebna i duhovna hrana. Isus je naša duhovna hrana. Pristupamo pričesti, a osobito svečano prvoj svetoj pričesti, jer želimo biti ispunjeni Isusom Kristom koji nas hrani svojim tijelom. Prva pričest je iznad svega slavlje u kojem slavimo Isusa koji je želio ostati uvijek uz nas i koji se nikada ne udaljava od nas”, rekao je fra Petar koji je zatim pozvao roditelje, bake i djedove da se mole za svoju djecu i unučad.

Hrvatska katolička župa München

Prvopričesnici su tijekom svete mise čitali misna čitanja i molitvu vjernika, a također su prinijeli darove na oltar. S radošću su palili svoje prvopričesničke svijeće, radujući se Kristovom svjetlu koje je tog dana na poseban način obasjavalo njihov život. Najsvečaniji trenutak svete mise svakako je bio kada su stupili ispred oltara i prvi put primili svetu pričest. Dok su na svoje ruke primali hostiju, Kristovo tijelo, mogla se na njihovim licima čitati velika dječja radost i predanost Isusu.

Fra Goran Azinović slavio Stepinčevo s Hrvatima u Münchenu

Hrvatska katolička župa München proslavila je Stepinčevo s trodnevnicom u župi, koju je ove godine predvodio fra Goran Azinović, franjevac Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i dušobrižnik Hrvatske katoličke misije Zürich. Trodnevnica je započela u crkvi St. Paul na Theresienwiese. Tijekom sve tri večeri voditelj je nakon molitve krunice održavao duhovni nagovor s […]

Nakon svete mise, po običaju, uslijedilo je zajedničko fotografiranje svih prvopričesnika sa svećenicima i njihovim vjeroučiteljicama te zatim pojedinačno i s obitelji. Nastavak slavlja uslijedio je u krugu obitelji za zajedničkim obiteljskim stolom s rodbinom i prijateljima.

s. Nikolina Bilić

Hrvatska katolička župa München
Hrvatska katolička župa München