vlč. Josip Vidić

Preminuo svećenik koji je dvaput bio zatvaran zbog Hrvatske

16. kolovoza 2024. u 9:43

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay.com

U 83. godini života dana 9. kolovoza 2024. preminuo je vlč. Josip Vidić, dugogodišnji župnik njemačke župe Malgersdorf uz koju je brinuo i o hrvatskim vjernicima redovito služeći svetu misu na hrvatskom jeziku u biskupiji Passau, objavio je Katholische Pfarrei Malgersdorf.

U Tasmaniji preminuo hrvatski svećenik. Tamo je sagradio crkvu

Nakon duge i teške bolesti u utorak je u Hobartu (Tasmanija) u 88. godini života i 43. godini svećeništva preminuo Berislav Hunski, svećenik Riječke nadbiskupije. Berislav Humski rođen je 28. rujna 1935. u Zagrebu, od oca Josipa i majke Anđele r. Barbić. Od 1958. do 1973. živio je i radio u Australiji. Vratio se 1973. […]

Josip Vidić rođen je 17. prosinca 1941. kao prvo dijete Ante i Katice Vidić u Tesliću, u Bosni i Hercegovini. Nakon završene osnovne škole preselio se u srednju školu u Dubrovnik. Godine 1957. došao je isusovcima u Zagreb, gdje je i maturirao.

Privatni album

U Zagrebu je tri godine studirao filozofiju na filozofskom fakultetu. Uslijedio je teološki studij na fakultetima u Splitu, Eichstättu i Münchenu. Preko profesora Friedricha Schrögera došao je u biskupiju Passau i završio godinu teološkog staža u Winhöringu.

U Zagrebu preminuo dugogodišnji župnik Hrvatske katoličke misije Hannover

Okrijepljen svetim sakramentima u petak je u 86. godini života, 65. redovništva i 60. godini svećeništva u Zagrebu preminuo fr. Ljudevit Josip Jeđud – član Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije i Samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu. Rođen je 2. prosinca 1937. godine u mjestu Čehovec pokraj Čakovca od oca Mateja i majke […]

Neposredno prije ređenja svoju prvu misu htio je pripremiti kod kuće u Tesliću, no na putu do tamo uhitila ga je jugoslavenska policija i zatvorila kako bi spriječila njegovo ređenje. Tek velikim naporima tadašnjeg biskupa Antonija i potporom sjemeništa Franz Eder pušten je na vrijeme i mogao je biti zaređen za svećenika u Passau u lipnju 1975. godine. Uslijedile su kapelanske službe u Spiegelau, Bischofsmaisu i Wegscheidu, gdje je nakon godinu dana imenovan naslovnim svećenikom.

Od rujna 1989. do rujna 1999. vlč. Josip Vidić župnik je u Jandelsbrunnu/Wollabergu. U to vrijeme odvijala se srbijanska agresija na Hrvatsku. Uz pomoć brojnih župljana i Caritasa iz Passaua, vlč. Josip pružao je humanitarnu pomoć napadnutoj Hrvatskoj, zbog čega je završio i u zatvoru na tri mjeseca u Traunsteinu. Nakon što su optužbe protiv njega opovrgnute, vratio se u svoju župu.

U rujnu 1999. dobio je župu Malgersdorf s filijalom Jägerndorf, gdje je djelovao preko 18 godina. Umirovljen je sa 75 godina. Posljednje godine života proveo je u Malgersdorfu.

Vodio je pastoralnu brigu za hrvatske vjernike u biskupiji Passau te redovito sudjelovao na sastancima i pastoralnim skupovima hrvatskih svećenika koji djeluju u Njemačkoj.

Tužna vijest iz Chicaga! Preminuo je fra Ilija Puljić

U 83. godini života, 60. godini redovništva i 55. godini svećeništva, sinoć je u sveučilišnoj bolnici u Chicagu preminuo fra Ilija Puljić. Fra Ilija je rođen 26. srpnja 1941. u Kamenoj u Hercegovini. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u franjevačkom sjemeništu u Visokom. Studij filozofije i teologije pohađao je u Sarajevu […]

Vlč. Josip Vidić u studenom 2021. proglašen je vitezom Viteškog reda sv. Jurja u Passau na grobu bl. Gisele, kraljice Ugarske. Počast mu je dodjeljena zbog humanitarnih zasluga i pomoći za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj. Time je postao prvi Jurjevski vitez u Malgersdorfu.