Vinkovci

Preminula Mara iz Štitara, ikona hrvatske pjesme u Australiji

16. rujna 2024. u 8:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Zatekla me vijest o odlasku u vječnost naše drage Marije Dubravac upravo u njezinoj rodnoj Slavoniji u Vinkovcima, kamo svake godine dolazimo na Vinkovačke jeseni. Razmijenile smo poruke noć prije, a čak sam planirala posjetiti njezino rodno selo Štitar, gdje si je već napravila grobnicu.

Preminuo svećenik koji je dvaput bio zatvaran zbog Hrvatske

U 83. godini života dana 9. kolovoza 2024. preminuo je vlč. Josip Vidić, dugogodišnji župnik njemačke župe Malgersdorf uz koju je brinuo i o hrvatskim vjernicima redovito služeći svetu misu na hrvatskom jeziku u biskupiji Passau, objavio je Katholische Pfarrei Malgersdorf. Josip Vidić rođen je 17. prosinca 1941. kao prvo dijete Ante i Katice Vidić […]

Ona je bila naša duša hrvatska, naše svjetlo u tami odnarođivanja i nestajanja hrvatskog naroda. Voljeli smo je svi, njezin pjesnički izričaj koji je odraz njezine hrvatske duše, patnje za rodnim krajem, domovinom, herojskom povijesti i ugnjetavanjem hrvatskog naroda, čak i u državi Hrvatskoj.

U svojim pjesmama naglašavala je hrvatski identitet, slavila Boga, hrvatske heroje i velikane kroz povijest, pa sam se eto i ja našla u njenim stihovima;

„NAŠOJ RUŽI HRVATSKOJ LILJANI BENČIK, UZ ROĐENDAN

Iznjedrila stara Istra
Dragulj Rodu hrvatskomu,
Divnu kćerku uma bistra,
Uzdanicu našem Domu.
Ljupka, mila, bijela vila,
Trobojkom se okitila.
Kročila kroz život smjelo,
Za pravicu bila bitke.
Svjedokom joj zapis-djelo
Borbenosti riječi britke.
Hrvatica kog zadoji,
Za slobodu spreman stoji.

Sretan ti rođendan draga naša Lili, i sve naj, naj, naj… Bog te blagoslovio i čuvao još puuuuno lita, skupa s ostalim junačkim domoljubima, koji ostadoše vjerni stijegu i Križu. A sve nas je manje. Odlazimo jedno za drugim na put bez povratka, među one koji su i sami svojim žrtvama i neograničenom ljubavlju živjeli i disali za Dom i Boga, i na čijim je žrtvama opstala Domovina”.

Marija Dubravac

Preminuo Ante Knezović, poznati guslar i domoljub

Dana 20. studenog 2023. godine u 77. godini života, iznenada je u Radišićima u BiH preminuo Ante Knezović, poznati guslar i domoljub. Njegovo ime postalo je prepoznatljivo davne 1977. kada je snimio LP na kojoj su bile pjesme “Ispovijed pečalbara” i “Pogibija braće Lozić”. I sam je s obitelji proveo mnoge godine kao pečalbar u […]

Iako u dalekoj Australiji, zahvaljujući internetu bila je u kontaktu s domoljubima u Hrvatskoj. Ivan Vohrić njezin je život prikazao u videouratku, Stanko Šarić uglazbio mnoge njezine pjesme, a kipar Dubravko Radman u kamenu ovjekovječio ovaj život i rad.

MARIJA DUBRAVAC rođena je 24. ožujka 1949. u Štitaru, srcu Šokadije, gdje je pohađala osnovnu školu. Zatim je završila Katehetsku školu i dijelom glazbenu izobrazbu za liturgijsko pjevanje. Mlada je stupila u brak, ali već u 20. godini života, u vrijeme masovnoga hrvatskoga egzodusa, otišla je sa suprugom u daleku Australiju. Tamo se odmah uključila u domoljubni rad protiv ondašnjega komunističkog režima, zbog čega nije dolazila u domovinu sve do pada komunizma 1990.

U Australiju je u svom srcu i umu ponijela duh tog svog zavičaja i uključila se radeći u hrvatskim školama i crkvama s hrvatskom djecom i mladima, koristeći svoje znanje iz Katehetske škole i glazbene izobrazbe za liturgijsko pjevanje.

Marija Dubravac pisanjem pjesama bavila se od ranoga djetinjstva. Hrvatskoj čitateljskoj publici predstavila se već po dolasku u Australiju, kasnih šezdesetih, kada je pod pseudonimom izdala zbirku pjesama, koja je stjecajem okolnosti pripisana nekome drugom, a ona na to nije mogla utjecati.

Tužna vijest iz Chicaga! Preminuo je fra Ilija Puljić

U 83. godini života, 60. godini redovništva i 55. godini svećeništva, sinoć je u sveučilišnoj bolnici u Chicagu preminuo fra Ilija Puljić. Fra Ilija je rođen 26. srpnja 1941. u Kamenoj u Hercegovini. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u franjevačkom sjemeništu u Visokom. Studij filozofije i teologije pohađao je u Sarajevu […]

Zatim je objavila zbirku “PJESME” (2005.), slijedi knjiga duhovne proze “ZNACI I MILOSTI S NEBA” (2006.), pa zbirka “GDJE SRCE OSTA” (2009.), a već sljedeće godine izlazi joj druga knjiga “ZNACI I MILOSTI S NEBA” (2010.). Objavila je i roman “CVIJEĆE MATE LOVRIĆA” (2014.), nakon čega je uslijedila zbirka pjesama “RODU NA DAR” (2016.) te zbirka pjesama “DOK MU HRAŠĆE BURA VIJE” – uz pedesetu obljetnicu života u tuđini (2019.) te treća knjiga “ZNACI I MILOSTI S NEBA” (2021.).

Njezine tekstove uglazbio je Stanko Šarić, ikona hrvatske tamburaške glazbe.

Lili Benčik/hrvatskepravice