Chicago

Pokopan fra Lawrence Frankovich: I u posljednjim godinama života ulazio je u raspravu o svim bitnijim teološkim temama

5. lipnja 2024. u 20:00

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

Fra Lawrence F. Frankovich, član Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji u SAD-u i Kanadi, preminuo je u srijedu 29. svibnja u Chicagu, u 86. godini života, 66. godini redovništva i 59. godini svećeništva.

Odlazak dobre duše hrvatske zajednice u Americi

Fra Lawrence Francis Frankovich, član Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, opremljen svetim sakramentima preminuo je jučer u Chicagu u 85. godini života. Rođen je u Pittsburghu od hrvatskih roditelja koji su u Ameriku doselili iz Bosiljeva. Uz njega imali su još jednu kći Katarinu, koja je postala redovnica i članica je Školskih sestara franjevki u […]

Sprovodna sveta misa za fra Lawrenca slavljena je jučer u crkvi Hrvatske župe sv. Jeronima u Chicagu. Svetu misu predslavio je fra Marko Puljić, kustos hrvatskih franjevaca, u suslavlju s fra Nikolom Pašalićem, vikarom Kustodije i još 17 fratara koji su se za ovu prigodu okupili sa svih strana Amerike i Kanade.

Dijaspora.hr

Fra Marko je u svojoj propovijedi govorio o tajni vječnoga života i uskrsnuća mrtvih, ali i o tajni vjere o kojoj je i pokojni fra Lawrence rado raspravljao. Propovjednik je istaknuo fra Lawrencovu spremnost da i u ovim posljednjim godinama uđe u raspravu o svim bitnijim teološkim temama i to tako da uvijek poštuje svoga sugovornika pa i onda kada se ne bi slagali.

Preminuo fra Silvestar Bota, svećenik kojeg će se rado sjećati Hrvati iz Stuttgarta, Münchena i Esslingena

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja javlja rodbini, prijateljima i znancima da je u 84. godini života, 65. redovništva i 56. svećeništva, jučer u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu preminuo fra Silvestar (Stanko) Bota. Fra Silvestar rođen je 20. studenog 1939. u Prugovu od oca Ivana i majke Ane r. Jurić Popović. Prva četiri razreda […]

Na svetoj misi bile su i časne sestre franjevke iz samostana u Chicagu, članice Školskih sestara franjevki Krista Kralja iz Hercegovine koje su posljednjih godina osobito pomagale pokojnom fra Lawrencu, ali i Školske sestre franjevke Krista Kralja iz Lemonta pored Chicaga, čijoj zajednici pripada i fra Lawrencova jedina sestra, s. Katarina. Ona pak zbog svoje bolesti i starosti nije mogla biti na pogrebu.

Na svetoj misi se okupio i lijepi broj puka Božjega koji je došao na vječni počinak ispratiti pokojnog fratra. Treba istaknuti vjernike iz hrvatskih župa iz West Allisa i Milwaukeeja koji su došli organizirano autobusom na sprovod svog dugogodišnjeg župnika.

Dijaspora.hr

Na kraju svete mise, u ime svih fratara, s nekoliko riječi svima se obratio fra Antonio Musa, župnik i tajnik Kustodije, na poseban način zahvalivši svima na izrazima sućuti, dolasku, ali i na svoj ljubavi i brizi za pokojnog fra Lawrenca. Pročitani su i izrazi sućuti provincijala fra Joze Grbeša i ravnatelja dušobrižništva za Hrvate izvan domovine vlč. dr. Tomislava Markića.

Zbogom, fra Ilija!

Fra Ilija Puljić-Vlahić preminuo je u Chicagu 17. veljače 2024., primivši sakramente umirućih. Kroz 55 godina bio je član Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, služeći na desetak mjesta hrvatskim iseljenicima u Americi i Kanadi. Pokopan je u četvrtak 22. veljače u grobnici hrvatskih franjevaca kod Chicaga. Sprovodnu svetu misu predslavio je fra Ilijin brat mons. […]

Nakon svete mise procesija s pokojnikom uputila se na groblje Holy Sepulchre gdje je fra Lawrence pokopan u grobnici hrvatskih franjevaca kao 51. fratar koji s ovog mjesta iščekuje uskrsnuće tijela. Sprovodne obrede predvodio je kustos fra Marko Puljić.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!