Hrvatska iseljenička lirika New York

Pag: Susret hrvatskih pjesnika iseljenika

27. kolovoza 2024. u 9:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Nada Pritisanac Matulich

Pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog kongresa, Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza Astoria New York, Društva hrvatskih književnika – ogranak Zadar, Matice Hrvatske – ogranak Pag, Grada Paga i Turističke zajednice Paga, održan je od 22. do 25. kolovoza 2024. – 23. susret hrvatskih pjesnika iseljenika.

U Zadru održan Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike. Udruga je do sada izdala 20 zbirki pjesama te broji više od 150 članova

Na Sveučilištu u Zadru održan je 20. Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike “Niko drugo more i drugi ljudi”. Pjesnici iz iseljeništva okupili su se u Zadru nakon 11 godina kako bi dali prikaz stvaralaštva u prošloj godini te predstavili zbirku “Tisuću milja opletenih stihova”. Sudionici su u petak upoznali zadarske znamenitosti, a potom je u […]

Prva večer susreta održana je u Kneževu dvoru, a započela je svečanim izvođenjem hrvatske himne, nakon čega je minutom šutnje odana počast hrvatskim braniteljima. Pjesnici koji već godinama dolaze na manifestacije Hrvatske iseljeničke lirike New York čitali su svoje pjesme, a iz pijeteta prema preminulim pjesnicima pročitani su i njihovi odabrani stihovi.

Drugog dana susreta, don Dario Tičić održao je predavanje „Povijest grada Paga i Bartul Kašić – kulturni i vjerski znanstvenik“. U svjetlu obilježavanja 500. obljetnice smrti Marka Marulića, prigodno predavanje održao je umjetnik Igor Paro. Pjesnička večer bila je obogaćena i predstavljanjem zbirke pjesama „Soneti kroz godine“ Miše Bijuklića iz Beča, koju je predstavio književnik Enes Kišević. Knjigu „Mojmir“ Ivane Bačić Serdarović iz Sydneya predstavio je prof. Luka Budak, umirovljeni predavač na Odsjeku za međunarodne studije, te utemeljitelj i ravnatelj Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie u Sydneyu.

Dubrovnik: Trodnevni susret pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike – New York

Dvadeset i drugi susret pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike – New York pod nazivom „Dubrovniče vječni grade, umjetnošću na dar tebi iz cijelog svijeta” održan je od 8. do 10. lipnja. U višednevnom programu pjesnici s pet kontinenata susretali su se na raznim manifestacijama od pjesničkih večeri, nekoliko predstavljanja knjiga, predavanja, slavlja misa u dubrovačkim crkvama […]

Predstavljena je 22. zbirka pjesama Hrvatske iseljeničke lirike New York, pod naslovom „Dubrovniče vječni grade – umjetnošću na dar tebi iz cijelog svijeta“, koja je nastala na susretu u Dubrovniku prošle godine. Recenzenti ove zbirke bili su profesori Sveučilišta u Zadru, Marijana Roščić i Tin Lemac.

Susret je završio misnim slavljem u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu. Sudionici su imali priliku upoznati se s kulturno-povijesnim spomenicima staroga grada Paga. Posjetili su Galeriju paške čipke, Pašku solanu, kuću Bartula Kašića, spomenik Jurju Dalmatincu i brojne druge znamenitosti otoka Paga.

Pjesničkoj večeri prisustvovali su Tonči Fabijanić, gradonačelnik, Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice, Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, prof. dr. Zvjezdan Penezić, prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu na Sveučilištu u Zadru i prof. Ivan Paštar, tajnik Ogranka MH u Zadru. Među prisutnima su bili i Renata Garbajs, voditeljica riječkog ureda Hrvatske matice iseljenika, prof. Luka Budak te predstavnici globalne organizacije Američko-hrvatskog kongresa i predstavnici Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka.

Objavljen dnevnik fratra iz Amerike koji je djelovao u najkritičnijim vremenima hrvatskoga naroda

Katolička crkva u Hrvata nastoji već od kraja 19. stoljeća pratiti hrvatske iseljenike u Sjedinjenim Američkim Državama te osnivati hrvatske župe za njih – župe koje su u tom dalekom svijetu do danas ostale ne samo crkvene ustanove, nego i dio stare domovine. Prva hrvatska župa utemeljena je u Pittsburghu 1895. godine. Nakon toga osnovane […]

Hrvatska iseljenička lirika New York osnovana je 2000. pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u Astoriji. Okuplja hrvatske pjesnike iseljenike s pet kontinenata i djeluje 24 godine. Kroz to vrijeme, udruga je iznjedrila 22 zbirke pjesama, a povodom 20. godišnjice djelovanja, objavljena je monografija „Tisuće milja opletenih stihovima“, koja je predstavljena na 20. susretu na Sveučilištu u Zadru. Monografija na 600 stranica teksta i fotografija predstavlja 20-godišnji rad i djelovanje udruge koja okuplja hrvatske pjesnike iseljenike diljem svijeta. Zbirke pjesama i monografija predstavljene su početkom lipnja u dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, u prisutnosti brojnih uglednika iz političkog, kulturnog i znanstvenog života Hrvatske i iseljeništva.