Okupljanje u Lici

Ovo su Nikšići. Njihovi preci u Ameriku su stigli prije više od 100 godina. No, čak 30 potomaka ove loze sada se vraća doma

13. rujna 2024. u 21:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Ove jeseni u posjet rodnom kraju stižu hrvatski iseljenici čiji su pradjedovi pa čak i šukundjedovi u prošlom stoljeću krenuli preko Atlantika, do tada velike i sanjane Obećane zemlje – Amerike.

Povratak obitelji Solomun u domovinu: Drago mi što smo mogli doprinositi radu ove zajednice!

Supružnici Marinka i Slavko Solomun iz Luzerna u Švicarskoj, stekavši pravo na redovnu mirovinu odlučili su se vratiti u domovinu. U misijskoj su dvorani nedavno organizirali zahvalno druženje na kojem su bili prisutni članovi njihove obitelji, rodbina, prijatelji i misijski suradnici. Supružnici Solomun bili su vrlo aktivni u misijskoj i hrvatskoj zajednici – članovi vijeća […]

Tako će Liku posjetiti više od 30 hrvatskih potomaka koji s velikim ponosom žele osobno doživjeti prostor naše najveće županije te obići sva važna mjesta od kuda sežu njihovi korijeni.

Riječ je već o četvrtom naraštaju hrvatskih iseljenika koji su svoj kruh otišli zaraditi u Sjedinjene Američke Države i to davne 1912.

Privatni album – Kći Jose Nikšića

Upravo te godine, Joso Nikšić iz sela Vukava krenuo je preko oceana za boljim životom. Ubrzo je isto odlučila i njegova supruga Katarina Šutić iz Prvan Sela. Danas, nakon više od stotinu godina, njihovi potomci dolaze posjetiti crkvu u Perušiću gdje su se Joso i Katarina vjenčali te obići grobove svojih predaka u Širokoj Kuli.

Povratkom u Hrvatsku ispunila san svoga oca: Mjesec dana sam samo plakala

Nakon godina slušanja o zemlji svojih predaka, rodom Čileanka Dragica Vukelić posvetila se promicanju hrvatske zajednice i kulture u dalekom Santiagu de Chile. Uz povremene dolaske u Hrvatsku prema kojoj gaji jake emocije, Dragica je prije nekoliko godina i ispunila obećanje svog preminulog oca Jose: na 300-ak stranica napisala je knjigu nadahnutu njegovim životom. U […]

Također, u nedjelju 22. rujna prisustvovat će misnom slavlju u župi Sv. Mateja u Širokoj Kuli. Neizostavan dio puta bit će Plitvička jezera kao i grad Gospić.

Privatni album – Sin Jose Nikšića

Zanimljivo je spomenuti da se prezime američkih članova obitelji Nikšić malo razlikuje od našeg hrvatskog zapisa. Naime, kako američki jezik i pismo ne poznaju dijakritičke znakove, tako su Josi prije 112 godina prezime zapisali kao Nicksic. Danas svi njegovi potomci nose tako zapisano Nikšić prezime.

Povratnica iz Australije: Mi iseljenici imamo tu jednu bolest – svaki dan živiš dva života!

Zbog obitelji je otišla iz Hrvatske, a u nju se vratila zbog sebe – tako bi se mogao ukratko opisati put Branke Ćubelić, Hrvatice iz Australije s kojom smo imali prilike razgovarati u sklopu serijala o povratnicima, a koja nam je dopustila da malo zavirimo u njezin život i sve što ju je obilježilo. A […]

Tradicija okupljanja Nicksica u Americi traje već 50 godina. Na prošlom obiteljskom susretu u Wisconsinu 2019. godine bilo je i dvoje Nikšića rodom iz Široke Kule. Tada se okupilo više od 120 članova obitelji istih korijena. U međuvremenu je preminuo Joe (rođen 1926.), dok je i danas živa Anne-Mary, Katarinina najmlađa kći koja će sljedeće godine proslaviti stoti rođendan.

Privatni album – Joso Nikšić i njegovi unuci 1960. u Wisconsinu