Asiz

Ova četvorica mladića odlučila su krenuti Franjinim stopama

12. rujna 2024. u 8:57

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca

U kripti bazilike sv. Franje u Asizu, gdje se nalazi svečev grob, u utorak je održan obred primanja u novicijat. Među devetoricom novaka su četvorica iz Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

David Bandić iz Hrvatske katoličke misije Beč u godini kušnje

Na Trsatu u Svetištu Majke Milosti u petak je započela godina kušnje za petoricu postulanata među kojima je i David Bandić iz Hrvatske katoličke misije Beč. Dolazi iz Donje Austrije, okolice Badena – Traiskirchena. Franjevački novicijat je ključna faza u formaciji za sve one koji žele postati članovi Franjevačkog reda. To je razdoblje intenzivne duhovne […]

Molitvu Večernje i obred primanja u novicijat predvodio je fra Marco Moroni, kustos Svetog samostana, uz prisustvo magistra novaka fra Vicenza Esposita i njegovog zamjenika fra Stephena Ochwada, ostale braće franjevaca iz Svetog samostana te braće koja su dopratila novake među kojima su bili i provincijal fra Miljenko Hontić s fra Stjepanom Brčinom, fra Vladimirom Vidovićem i fra Zvonimirom Pervanom.

Fra Marco se u nagovoru osvrnuo na pročitani ulomak iz Lukina evanđelja o pozivu apostola (Lk 6,12-19) te ulomak iz Franjevačkih izvora o Franjinom početku nasljedovanja Krista. Među ostalim je rekao da poziv novaka nije neka slučajnost, nego plod Isusove molitve.

Čestitao je provincijama iz kojih novaci potječu te samim novacima potaknuvši ih na ustrajnost i otvorenost Duhu Svetomu.

Uz četvoricu novaka iz Hrvatske, Dominika Milanovića (Zagreb), Marka Bilanovića (Ščitarjevo), Antuna Devaja (Zagreb) i Luku Vragovića (Madžarevo), novicijat su započela još četvorica Talijana i jedan Španjolac.

Trojica članova Hrvatske provincije sv. Jeronima položila prve redovničke zavjete

Fra Adrijan Marušić, fra Jerko Šuperba i fra Luka Tetec, članovi Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, položili su prve redovničke zavjete u subotu u bazilici sv. Franje Asiškog u Asizu. Euharistijsko slavlje, tijekom kojega su članovi više provincija položili prve zavjete, predvodio je kustos Asiške kustodije fra Marco Moroni, a suslavili su brojni svećenici, […]

Novicijat je druga etapa formacije u Redu franjevaca konventualaca na početku kojega kandidati oblače franjevački habit. Pod vodstvom magistra, temeljito razlučuju o svom pozivu te, intenzivnijom molitvom i studijem Pravila sv. Franje, njegovih spisa, Franjevačkih izvora i života franjevačkih svetaca usvajaju franjevačku karizmu i stil života.