Zagreb

Održana Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika RH. Evo o čemu se raspravljalo

29. kolovoza 2024. u 10:09

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove je godine okupilo veleposlanike, generalne konzule, konzule i vojne izaslanike Republike Hrvatske na redovitoj dvodnevnoj konferenciji koja se u utorak i srijedu održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Pag: Susret hrvatskih pjesnika iseljenika

Pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog kongresa, Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza Astoria New York, Društva hrvatskih književnika – ogranak Zadar, Matice Hrvatske – ogranak Pag, Grada Paga i Turističke zajednice Paga, održan je od 22. do 25. kolovoza 2024. – 23. susret hrvatskih pjesnika iseljenika. Prva večer susreta održana je u Kneževu dvoru, a započela je […]

Svečano je otvorena u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića, a uz hrvatske diplomate okupila je i predstavnike diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova uvodnim obraćanjem o aktualnim vanjskopolitičkim temama i prioritetima hrvatske vanjske politike svečano je u utorak otvorio konferenciju, a prisutnima se obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši važnost međunarodnog djelovanja Hrvatske u kontekstu globalnih izazova.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Godišnje okupljanje predstavnika hrvatske diplomacije i ove je godine pružilo priliku hrvatskim veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima da otvore brojne teme o kojima su razmijenili mišljenja kroz različite panele, aktivno sudjelujući u raspravama. Prvoga dana sudionici su tako imali priliku razgovarali o Europi i Europskoj uniji, aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, glavnim svjetskim ugrozama, kao i o multipolarnim izazovima.

Vlada RH dodijelila značajna sredstva za projekte Hrvata iz Južne Amerike i BiH

Na 15. sjednici održanoj 25. srpnja 2024. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela je niz odluka koje doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine, jačanju povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Republikom Hrvatskom te koje unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata u Bosni i Hercegovini. Donesena je Odluka o nastavku potpore […]

Ministar Gordan Grlić Radman otvorio je panel “Aktualno stanje u jugoistočnoj Europi“ istaknuvši izazove koji se nalaze pred hrvatskom vanjskom politikom. Na panelu “Glavne svjetske ugroze“ uvodnu riječ dao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a sudionici su raspravljali o globalnim izazovima i sigurnosnim prijetnjama s kojima se svijet danas suočava.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je panel “Multipolarni izazovi pred Zapadom“, naglasivši geopolitičke izazove i prilike s kojima se suočavamo u sve multipolarnijem svijetu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Uz svečano primanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, sudionici konferencije su imali priliku sudjelovati u otvaranju izložbe “Solidarnost s Ukrajinom“ i razgledati izložbu prigodnih poštanskih marki niza država koje su izdane kao potpora Ukrajini nakon ruske agresije i početka rata u toj zemlji. Izložba je organizirana na inicijativu Ukrajinske pošte, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske pošte.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Konferencija je u srijedu nastavljena panelom o hrvatskom članstvu u OECD-u, na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima i izazovima koji stoje pred Hrvatskom na putu u članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, a o statusu Hrvatske u procesu pridruživanja govorio je Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju.

Zanimljiva rasprava bila je na temu ravnopravnosti spolova i izazova s kojima se susreću žene u diplomaciji.

Objavljen prijedlog bodovne liste kandidata za dodjelu stipendije za učenje hrvatskog jezika

Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2024./2025., utvrdilo je Prijedlog bodovne liste kandidata. Prijedlog bodovne liste utvrđen je sukladno uvjetima propisanim točkom 3. Javnog poziva i kriterijima propisanim točkom 4. Javnog poziva, odnosno temeljem ukupnog broja ostvarenih bodova. Protiv Prijedloga […]

Redovito godišnje okupljanje predstavnika hrvatske diplomacije označilo je ponovno izvrsnu prigodu za analizu i sustavnu raspravu o ključnim aspektima hrvatske vanjske politike. Ovaj skup još jednom je omogućio sveobuhvatnu razmjenu stajališta o brojnim aktualnim izazovima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH