fra Lawrence Francis Frankovich

Odlazak dobre duše hrvatske zajednice u Americi

30. svibnja 2024. u 16:28

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

Fra Lawrence Francis Frankovich, član Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, opremljen svetim sakramentima preminuo je jučer u Chicagu u 85. godini života.

Tužna vijest iz Chicaga! Preminuo je fra Ilija Puljić

U 83. godini života, 60. godini redovništva i 55. godini svećeništva, sinoć je u sveučilišnoj bolnici u Chicagu preminuo fra Ilija Puljić. Fra Ilija je rođen 26. srpnja 1941. u Kamenoj u Hercegovini. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u franjevačkom sjemeništu u Visokom. Studij filozofije i teologije pohađao je u Sarajevu […]

Rođen je u Pittsburghu od hrvatskih roditelja koji su u Ameriku doselili iz Bosiljeva. Uz njega imali su još jednu kći Katarinu, koja je postala redovnica i članica je Školskih sestara franjevki u Lemontu, blizu Chicaga.

Fra Lawrence se Kustodiji pridružio 1958. godine. Za svećenika je zaređen 9. siječnja 1966. u Teutopolisu, država Illinois. Djelovao je u hrvatskoj franjevačkoj rezidenciji u Beaver Fallsu od 1966. do 1969. Zatim je nastavio poslijediplomski studij na Sveučilištu Notre Dame i stekao magisterij iz liturgijskih znanosti.

Bio je poglavarom samostana sv. Franje u Gulf Breezeu na Floridi. Tamo je bio učitelj u osnovnoj školi te je služio kao kapelan u obližnjim bazama američkih zračnih snaga.

Preminuo fra Silvestar Bota, svećenik kojeg će se rado sjećati Hrvati iz Stuttgarta, Münchena i Esslingena

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja javlja rodbini, prijateljima i znancima da je u 84. godini života, 65. redovništva i 56. svećeništva, jučer u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu preminuo fra Silvestar (Stanko) Bota. Fra Silvestar rođen je 20. studenog 1939. u Prugovu od oca Ivana i majke Ane r. Jurić Popović. Prva četiri razreda […]

Nakon toga bio je pomoćni župnik u župi Srca Isusova u Milwaukeeju gdje je nastavio postdiplomski studij na Sveučilištu Marquette i stekao doktorat iz patristike 1976. godine tezom: “Augustinova teorija o euharistijskoj žrtvi”. Predavao je na istom sveučilištu kao i godinama kasnije na učilištima: Kansas Newman Collegeu u Wichiti te na Teološkom fakultetu u Yonkersu.

Djelovao je i kao župnik župa: Sv. Ante u Sharonu, Sv. Josipa u Betlehemu, Sv. Augustina u West Allisu gdje je ostao sve do odlaska franjevaca iz te župe 2022.

Svoje posljednje godine života proveo je u samostanu Sv. Ante u Chicagu. Bio je vijećnik Kustodije u tri mandata te vrlo aktivni član i dobra duša ove zajednice.

Iznenada preminuo fra Ilija Vrdoljak, voditelj hrvatskih misija u St. Pöltenu, Salzburgu i Beču

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak iznenada je preminuo u subotu 1. siječnja u Franjevačkom samostanu u Rovinju u 73. godini života, 56. godini redovništva i 46. godini svećeništva, izvijestili su iz Provincije. Fra Ilija je rođen 20. ožujka 1949. u Kovačevcima (BiH), od oca Mijata i majke Lucije rođ. […]

Fra Lawrence bit će pokopan na groblju Holy Sepulchre u Chicagu gdje počiva 50 hrvatskih franjevaca. Sprovodni detalji bit će objavljeni uskoro.

Počivao u miru Božjem.