Hrvati u Chicagu

Nastavljaju zajedno pod zaštitom čudotvornog sveca iz Padove

14. lipnja 2024. u 18:59

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: fra Antonio Musa

Sveti Ante Padovanski, svetac cijeloga svijeta, zaštitnik je brojnih mjesta, crkvi, pojedinaca, skupina i naroda. Ovaj omiljeni svetac zaštitnik je i jedinog samostana Hrvatske franjevačke kustodije Svete obitelji za SAD i Kanadu, onog u Chicagu. Tako je i ove godine blagdan sv. Ante svečano proslavljen u tom američkom gradu, s osobitom zahvalnošću jer je u tijeku slavlje 80. godišnjice otvaranja samostana.

Knjiga o povijesti hercegovačkih fratara predstavljena u New Yorku i Chicagu

Dr. Hrvoje Mandić, mladi hrvatski povjesničar napisao je knjigu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću, koja je nedavno u izdanju Despot Infinitusa objavljena i na engleskom jeziku. Ovo vrijedno djelo dr. Mandić predstavio je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva promocija održana je 12. svibnja u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u […]

Svečanu svetu misu o blagdanu sv. Ante predslavio je fra Gabrijel Škibola iz hrvatske župe sv. Jeronima. U suslavlju su bili kustos fra Marko Puljić i fratri iz Chicaga i Milwaukeeja. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor hrvatskih župa iz Chicaga, čitanja su čitali predstavnici svake pojedine župe, a posluživali su franjevački bogoslovi na studiju u Chicagu. Propovjednik je vrlo nadahnuto govorio o svetom Anti, posebno se osvrnuvši na prikaze sveca s Djetetom Isusom u naručju, knjigom i ljiljanom te povezavši ovo s konkretnim vjerničkim životom.

fra Antonio Musa

Na kraju svete mise kustos fra Marko zahvalio je svim vjernicima kojih se okupilo više stotina, a na poseban način onima koji su kroz devetnicu dolazili redovito na svetu misu. Kustos je zahvalio i svećenicima na predslavljenju svetih misa, propovijedanju i ispovijedanju. Spomenuo je u zahvalnosti veliku obljetnicu 80. godišnjice našeg samostana u Chicagu, posebno istaknuvši gospodina Duška Čondića koji je tada kao dječak ministrirao na svetoj misi posvete samostana i nastavio dolaziti svake godine pa i ove 2024. Kustos je sve pozvao na druženje uz piće i hranu koju su pripremile i poslužile vrijedne ruke naših domaćica.

FOTOGALERIJA: Poseban Uskrs za Hrvate u Chicagu

Hrvatska župa sv. Jeronima u Chicagu pamtit će dugo Veliki tjedan. Naime, Hrvati koji žive u trećem po veličini gradu u Sjedinjenim Američkim Državama kao dar za Uskrs dobili su novoobnovljenu župnu dvoranu. Nakon tri mise koje su slavljene toga dana održan je blagoslov dvorane. Okupio se veliki broj Hrvata, a misno slavlje u 11 […]

Proslava sv. Ante jedan je od omiljenih datuma hrvatske zajednice u Chicagu. I nakon 80 godina fratri, sestre i puk Božji nastavljaju zajedno pod zaštitom čudotvornog sveca iz Padove.

fra Antonio Musa