Puni dojmova

Mladi krizmanici iz Münchena hodočastili u Hrvatsku: Živimo za Boga, obitelj i domovinu

14. listopada 2024. u 8:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Jozo Župić

Mladi Hrvatske katoličke župe u Münchenu redovito su sudjelovali u vjeronaučnim susretima tijekom godine, temeljito se pripremajući za sakrament potvrde ili krizme. Ovaj važan trenutak proslavili su 22. lipnja 2024. godine u crkvi sv. Mihaela. Tim činom izrekli su svoje „DA“ Isusu Kristu, otvorivši mu prostor u svojim životima da djeluje kroz njih.

Hrvatska katolička župa München prikuplja sredstva za stradale od poplava: Svi smo stavljeni na kušnju

Hrvatska katolička župa München poziva sve svoje župljane na pomoć središnjoj Bosni i Hercegovini koju su u petak pogodile razorne poplave i odnijele brojne živote. “U ovoj ljudskoj nedaći i kao pojedinci, i kao društvo u cjelini, stavljeni smo na kušnju, te se još jednom nalazimo u situaciji kada je najvažnije pružiti podršku, posvjedočiti solidarnost […]

Jedna od ključnih odluka koju su donijeli zajedno s vjeroučiteljem fra Slavenom Čekom bila je posjetiti neka mjesta u Hrvatskoj gdje će dodatno učvrstiti svoje odluke i nadahnuti se duhom koji je obnovio hrvatske katolike u teškim vremenima, posebno tijekom rata i poraća.

Jedno od tih značajnih mjesta bio je Krašić, gdje je 10. veljače 1960. na glasu svetosti umro bl. Alojzije Stepinac, koji je rođen 8. svibnja 1898. u Brezariću (Krašić). Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici.

fra Jozo Župić

U subotu 5. listopada 2024. mladi su slavili svetu misu u Krašiću, u crkvi Presvetog Trojstva, gdje ih je srdačno pozdravio župnik vlč. Ivan Vučak. Sa svojim vjeroučiteljem fra Slavenom izmolili su molitvu u čast blaženom Alojziju Stepincu, tražeći njegov zagovor i primjer u životnim borbama na putu vječnog spasenja.

U Münchenu održano zanimljivo predavanje o čistilištu

Na poziv članove Frame i njihova duhovnog asistenta fra Slavena Čeke, dušobrižnik fra Jozo Župić održao je u Hrvatskoj katoličkoj župi München predavanje o čistilištu. Predavanje je uslijedilo nakon mise u utorak kojom je proslavljen spomendan franjevačkih prvomučenika – sv. Berarda i drugova mučenika I. reda. Polazeći od biblijskih i tekstova Katekizma Katoličke Crkve o […]

Nakon mise mladi su posjetili Spomen-dom blaženog Alojzija Stepinca, a zatim i Veliko Trgovišće, gdje su obišli rodnu kuću dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika, kao i spomen-školu koja nosi njegovo ime. Sljedeće odredište bila je Marija Bistrica i tamo su molili put križa s upaljenim svijećama.

U nedjelju 6. listopada sudjelovali su na misi povodom 32. nacionalnog hodočašća Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca i branitelja u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan, biskup koji je krizmao ove mlade u Münchenu.

Biskupove riječi ostavile su snažan dojam na mlade krizmanike. Istaknuo je kako se papa Ivan Pavao II. često prisjećao svog oca, ističući da je on bio njegov uzor života neprestane molitve, nazivajući taj primjer svojim „prvim kućnim sjemeništem“. Biskup je postavio pitanje: „U koga su to zagledana naša djeca, naši mladi? Ono što gledaju, to će i poželjeti biti i oponašati.” Naglasio je važnost uzora u životu mladih, ističući vrijednosti za koje živimo: „za Boga, za obitelj, za domovinu.“

Nakon mise mladi su ručali s vojnicima i ponovno se susreli s biskupom koji je svakome od njih srdačno pružio ruku i zaželio im sve najbolje u daljnjem odrastanju i svjedočenju za Isusa Krista.

Prvu pričest u Münchenu primilo 128-ero mladih Hrvata

U crkvi St. Michael, u središtu glavnog bavarskog grada Münchena, sakrament prve svete pričesti primilo je 128-ero dječaka i djevojčica Hrvatske katoličke župe München. Ovom broju prvopričesnika treba pridodati još 15 djece koja su se u župi pripremala za ovaj svečani događaj, a prvu pričest primila su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svečano euharistijsko […]

Puni dojmova sa svoga prvog hodočašća u Hrvatsku krizmanici sretno su se vratili u München, zahvalni svom vjeroučitelju fra Slavenu i Franji Barišiću, predsjedniku župnog vijeća u Münchenu, koji su im omogućili da dožive brojne lijepe, duhovne i kulturne trenutke u Krašiću, Velikom Trgovišću, Zagrebu i Mariji Bistrici.

fra Jozo Župić