Henryk Mieczysław Jagodziński

Misa s Hrvatima u Johannesburgu: Vi ste se istaknuli u evanđeoskim krepostima

23. srpnja 2024. u 15:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marija Belošević

Henryk Mieczysław Jagodziński, apostolski nuncij u Južnoj Africi, Lesotu, Namibiji i Esvatiniju, slavio je nedjeljnu svetu misu u crkvi sv. Jeronima u Johannesburgu, gdje se okupljaju vjernici Hrvatske katoličke misije sv. Jeronima.

Hrvati u Johannesburgu proslavili blagdan svoga zaštitnika

Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu u prošlu nedjelju svečano je proslavila svog zaštitnika i blagdan svetog Franje Asiškog. Za veliku svečanost zaštitnika svetog Jeronima, župa se pripremala trodnevicom od 28. do 30. rujna 2023. koju je predvodio mons. Dario Paviša, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Južnoj Africi. Nedjeljna sveta misa započela je […]

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bio je tajnik nuncijature u Pretoriji mons. Dario Paviša, koji je na početku mise vjernicima kratko predstavio nuncija Jagodzińskog, a zatim je predsjednik Župnog vijeća Ivica Obadić uputio riječ dobrodošlice.

Uvodno je naglasio kako je hrvatska zajednica u ovoj crkvi imala priliku ugostiti kardinale, biskupe, prelate, svećenike, političare, drage prijatelje iz domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uz vjernike, misi je prisustvovao Ante Cicvarić, veleposlanik Republike Hrvatske u Južnoj Africi koji je predvodio pjevanje.

„Posebno bih htio izraziti svoje poštovanje prema Hrvatima koji su se istaknuli u evanđeoskim krepostima, koji su se dokazali svetim i uzornim životom: mislim, među ostalim, na mučenika franjevca svetoga Nikolu Tavelića (+1391.); na oca kapucina svetog Leopolda Bogdana Mandića, apostola sakramenta ispovijedi, kojega sam imao radost proglasiti svetim godine 1983.; mislim na blaženog Augustina Kažotića (+1323.), dičnog Pastira ove biskupije; na svećenika i mučenika blaženog Marka Križevčana (+1619). Treba zatim podsjetiti na istaknutu i uvelike štovanu osobu sluge Božjega kardinala Alojzija Stepinca, bedem Crkve u Hrvata, te na bezbrojne sinove i kćeri ove zemlje koji su posvjedočili svoju vjeru i hrabrost, i u novije vrijeme kada su se, u ime ljudskih prava i kršćanskog dostojanstva, suprotstavljali jarmu ateističkoga komunizma“, otkrio je Henryk Mieczysław Jagodziński.

U Johannesburgu krizmano desetero Hrvata

U prošlu nedjelju na svetkovinu Krista Kralja, Hrvatsku katoličku misiju svetog Jeronima iz Johannesburga u Južnoj Africi pohodio je tamošnji nadbiskup mons. Buti Tlhagale. Tijekom svog pastirskog pohoda hrvatskoj misiji, nadbiskup je podijelio sakrament svete potvrde za desetero mladih članova ove hrvatske zajednice. Krizmanici su se cijelu godinu pripremali za taj svečani dan pod vodstvom […]

Po završetku mise, vjernici su imali prigodu i osobno pozdraviti apostolskog nuncija koji im je rado udijelio Papinski blagoslov te svakome poklonio sličicu Ivana Pavla II. koja sadrži relikvije trećeg stupnja, dio tkanine kojom su dotaknute kosti, relikvije svetoga Pape.