Gordan Grlić Radman

Ministar s Hrvatima u New Yorku: Radujem se što se mnogi žele vratiti u zemlju svojih predaka

23. rujna 2024. u 9:20

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Ministar Gordan Grlić Radman boravio je u nedjelju u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela koja okuplja Hrvate iz New Yorka.

Jandroković s Hrvatima u New Yorku: Vi ste jedinstven most između Hrvatske i svijeta

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prisustvovao je svetoj misi u hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i svetog Rafaela u New Yorku, nakon koje se susreo s hrvatskom zajednicom i župljanima. Jandroković je obišao prvu hrvatsku župu na istočnoj obali američkog kontinenta koja je osnovana još 1913. godine, a vode je hrvatski franjevci. Zatim je […]

U sklopu župe djeluje i hrvatska škola kardinal Stepinac, a zajednicu vode franjevačka braća: župnik fra Nikola Pašalić i župni vikar fra Lovro Šimić.

Facebook

Tamošnji Hrvati već su 1910. razmišljali o župi koja bi okupljala sve one koji su napustili svoju domovinu.

“Drago mi je što nije zaboravljena hrvatska tradicija i što se zajednica okuplja u velikom broju. Iako su davno napustili Hrvatsku, njihovi preci nisu je mogli napustiti u svom srcu. Osobito mi je drago što sam danas sudjelovao na svečanosti polaganja prisege i što sam osobno uručio rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo. Radujem se što se mnogi žele vratiti u zemlju svojih predaka i što svojim znanjima i vještinama žele pomoći pri napretku i prosperitetu slobodne i demokratske Hrvatske”, rekao je Grlić Radman.

Facebook

Ministar će se u utorak susreti s hrvatskom zajednicom u Hrvatskoj katoličkoj župi svetog Ante, dok će u srijedu posjetiti iseljenike u Hrvatsko-američkom klubu u San Pedru.

Knjiga o povijesti hercegovačkih fratara predstavljena u New Yorku i Chicagu

Dr. Hrvoje Mandić, mladi hrvatski povjesničar napisao je knjigu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću, koja je nedavno u izdanju Despot Infinitusa objavljena i na engleskom jeziku. Ovo vrijedno djelo dr. Mandić predstavio je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva promocija održana je 12. svibnja u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u […]

U subotu će posjetiti Hrvatski etnički institut te sudjelovati na obilježavanju 50. godina Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu. U nedjelju je planiran susret s hrvatskom zajednicom u crkvi svetog Jeronima u Chicagu.

Facebook