Hišak

Konferencija u Zagrebu koju ne smijete propustiti

11. rujna 2024. u 8:55

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski etnički institut

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Škole hrvatskoga jezika i kulture u prekomorskim zemljama“, uz obilježavanje 50 godina osnivanja školske organizacije HIŠAK (Hrvatske izvandomovinske škole u Americi i Kanadi), održat će se od 19. do 20. rujna 2024. u Hrvatskoj matici iseljenika.

Upis Hrvata izvan RH u posebnoj kvoti na Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pokrenuti su 1992. godine. Status fakulteta dobili su 10. prosinca 2019. Visokoškolska djelatnost Fakulteta odvija se na osam odsjeka, za: • demografiju i hrvatsko iseljeništvo• filozofiju i kulturologiju• komunikologiju• kroatologiju• odgojno-obrazovne znanosti• povijest• psihologiju• sociologiju Fakultet hrvatskih studija istražuje i poučava tradicionalne i suvremene kulturološke, identitetske, humanističke i društvene teme […]

Organizatori ovog stručnog skupa su Institut za istraživanje migracija i Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Institucijsku potporu pruža i Centar za hrvatske studije – Macquarie University, Sydney.

Hrvatski iseljenici nakon Drugog svjetskoga rata iseljeni u prekomorske zemlje, Ameriku, Kanadu i Australiju, imali su potrebu održati tradiciju svoga rodnog kraja. U tome im je pomogla Katolička Crkva koja je u mjestima gdje su se naseljavali osnivala misije, župe i u njima škole hrvatskoga jezika i kulture.

Okupljeni oko Crkve iseljenici su razvijali društveni život, njegovali su folklor, glazbu i običaje Hrvatske, a osnivali su i hrvatske zajednice i različite udruge. Školska organizacija HIŠAK – Hrvatske izvandomovinske škole Amerike i Kanade, osnovana je 1974. godine u New Yorku na inicijativu skupine hrvatskih svećenika i intelektualaca Amerike i Kanade, kao krovna ustanova hrvatskih škola u prekomorskim zemljama.

Održana Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika RH. Evo o čemu se raspravljalo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove je godine okupilo veleposlanike, generalne konzule, konzule i vojne izaslanike Republike Hrvatske na redovitoj dvodnevnoj konferenciji koja se u utorak i srijedu održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svečano je otvorena u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića, a uz hrvatske diplomate okupila je i predstavnike diplomatskog zbora […]

Ona je preuzela ulogu povezivanja i koordiniranja hrvatskih škola u prekomorskim, a kasnije i u nekim europskim zemljama. Zadaća HIŠAK-a bila je među ostalima dati potporu učiteljima putem organizacije stručnih seminara i usavršavanja kao i organizirati izradu i tisak udžbenika, priručnika i drugih nastavnih materijala za učenje hrvatskoga jezika i kulture, te koordinirati i međusobno povezivati hrvatske škole kao i uspostaviti vezu s Domovinom podrijetla.

Ovaj skup ima za cilj obilježiti 50 godina osnivanja organizacije HIŠAK, i u duhu vizije njenih osnivača razmotriti inicijative i mogućnosti jačeg povezivanja hrvatskih škola u prekomorskim zemljama s Republikom Hrvatskom.

U tom smjeru zadaća je skupa sa znanstvenoga i istraživačkoga gledišta analizirati i vrednovati dosadašnja iskustva u radu HIŠAK-a i na tim iskustvima usmjeriti se prema novom, zajedničkom, sustavnom promišljanju u osmišljavanju koncepta. Temeljni cilj bio bi uspostavljanje učinkovitijeg povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske u prekomorskim zemljama kroz edukativne aktivnosti učenja, njegovanja i očuvanja hrvatskoga jezika i kulture.

Objavljen natječaj za financiranje projekata Hrvata izvan domovine. Evo svih uvjeta

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatskog iseljeništva zbog ostvarenja financijske potpore za 2024. godinu. Na Javni natječaj mogu se javiti organizacije hrvatskog iseljeništva (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice i ostale organizacije) koje su se opredijelile za obavljanje djelatnosti i aktivnosti koje su predmet financiranja […]

Poučavanje hrvatskoga jezika i kulture u prekomorskim zemljama trebalo bi uspostaviti na temelju jedinstvenog kurikula, ujednačenih metoda i nastavnih praksi, educiranim nastavnicima, prilagođenim udžbenicima i drugim nastavnim medijima koji bi pomogli ostvarenju toga cilja.

Više o programu doznajte na ovoj poveznici…