Njemačka

Izlet ministranata iz Pforzheima, Karlsruhea, Gaggenau i Bruchsala u Mainz

12. srpnja 2024. u 8:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Ministranti iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden, njih 65-ero, zajedno s voditeljima: svećenicima don Ivom Nedićem i don Stjepanom Matijevićem te vjeroučiteljima Sanjom Gluhak i Darkom Rubčićem, bili su u subotu na izletu u gradu Mainzu. Ovo je prvi organizirani izlet ministranata nakon pandemije koronavirusa.

Vjernike su nalazili po gradilištima i bolnicama Mainza. Prvo su ih učili njemački jezik, a onda su njihovu djecu i unučad učili hrvatski jezik

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 27. svibnja molit će članovi Hrvatske katoličke misije Mainz. Upoznajmo zajedno ovu hrvatsku zajednicu u Njemačkoj… U šestom desetljeću 20. stoljeća, nakon što su se zapadnoeuropske zemlje oporavile od ratnih nedaća, došlo je do prvoga privrednog rasta što je uvelike u te zemlje privuklo izbjeglice koji su bilo iz […]

U ranim jutarnjim satima u autobus su se ukrcali ministranti iz Pforzheima, Karlsruhea, Gaggenau i Bruchsala.

Malo prije 11 sati stigli smo u Mainz, gdje su nas na glavnom gradskom trgu dočekali i pozdravili fra Jure Zebić, voditelj Hrvatske katoličke zajednice Mainz i članica Franjevačke mladeži Helena. U nekoliko minuta dali su nam neke zanimljive informacije o tom gradu koji je od 1967. godine povezan partnerskim i prijateljskim vezama sa Zagrebom.

Zatim smo se s domaćinima uputili prema prostorijama HKZ-a gdje smo nakon kratke okrepe uz sokove i grickalice imali svetu misu koju je predslavio don Stjepan u zajedništvu s fra Jurom i don Ivom, a pod misom su svirale i pjevale četiri framašice. Nakon mise dočekali su nas kolači koje su pripravile vrijedne domaćice. Okrijepljeni i odmorni uputili smo se u obilazak grada, a spomenute framašice bile su nam pouzdani vodiči.

Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Muzej tiskarstva (Gutenberg-Museum) bila je naša prva postaja. Muzej nosi ime po slavnom njemačkom tiskaru i izumitelju tipografije u Europi Johannesu Gutenbergu, rođenom i preminulom upravo u Mainzu (oko 1400. – 1468.).

Nakon posjeta muzeju uputili smo se u obližnju katedralu sv. Martina. Riječ je o carskoj katedrali i službenom sjedištu biskupije. Impozantna građevina u svom je prvobitnom obliku bila građena u romaničkom stilu, ali budući da je njezina izgradnja i obnova trajala nekoliko stoljeća, vidljivi su i elementi gotike i baroka.

Karlsruhe: Održano druženje crkvenih pjevača iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden

U dvorani misijskog centra u Karlsruhe u prošlu subotu organizirano je druženje crkvenih pjevača iz cijele Hrvatske katoličke misije Mittelbaden. Na susret je došlo gotovo 90-ero pjevača iz zajednica Karlsruhe, Bruchsal, Pforzheim, Gaggenau, Rastatt, Offenburg i Bretten. Na početku se okupljenima obratio voditelj misije don Ivo Nedić zahvalivši čelnicima zborova i pjevačima koji glazbom oplemenjuju […]

Sljedeća postaja našeg obilaska bila je Mainzer Zitadelle, srednjovjekovni grad sagrađen na brežuljku Jakobsberg, u neposrednoj blizini rimskoga amfiteatra, najvećega kazališta sjeverno od Alpa. Do tamo smo došli šetnicom uz moćnu rijeku Rajnu, jednu od najprometnijih vodenih prometnica Europe koja protječe kroz šest zemalja. Djeca su imala priliku vidjeti velike teretne brodove i brze glisere, kao i labudove, patke i guske uz rijeku.

Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Posljednja postaja našega obilaska bila je crkva sv. Stjepana, gotička crkva poznata u svijetu po čudesnim i čarobnim plavim vitrajima koje je izradio umjetnik Marc Chagall (1887.–1985.), bjeloruski slikar židovskog podrijetla.

Iz crkve smo se uputili natrag u središte grada pa smo u 17 sati sjeli u naš autobus i krenuli natrag svojim domovima.

Prema reakcijama ministranata možemo slobodno reći da je ovaj izlet u organizaciji pastoralnog tima bio puni pogodak. Znak je to zahvalnosti misije i nagrada ministrantima za njihovo radosno i nesebično služenje kod oltara.

Promjena sestara u Mainzu i dolazak novog dušobrižnika u Giessen

U nedjelju tijekom misnog slavlja u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu upriličen je oproštaj od pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas i uvođenje u službu nove pastoralne suradnice s. Anice Markelić. Misu je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije Mainz fra Jure Zebić u zajedništvu s priorom Dominikanskog samostana u Mainzu fra Franom Prcelom, javlja Živa zajednica. […]

Na kraju zahvaljujemo i našim domaćinima u Mainzu, fra Juri, njegovim framašicama i domaćicama na gostoprimstvu i uslužnosti.

Darko Rubčić