Sveta zemlja

Hrvatski franjevci proslavili Tavelićevo u Jeruzalemu

15. studenoga 2023. u 11:04

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Željko Barbarić

Hrvatski franjevci na službi u Svetoj zemlji okupili su se u Bazilici Agonije u Maslinskom vrtu na molitvu za mir i zagovor svetog Nikole Tavelića na spomendan njegovog mučeništva.

Ministar Grlić Radman s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je posjetio sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo se s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete zemlje. Tijekom posjeta Bazilici Svetoga groba ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila […]

Trenutačno službu gvardijana Maslinskog vrta obnaša hrvatski franjevac fra Siniša Srebrenović koji je tom prilikom okupio braću na molitvu i raspirivanje bratstva.

Maslinski vrt su 1681. od lokalnih muslimana otkupila trojica braće Hrvata iz Olova te su ga poklonili franjevcima Kustodije Svete zemlje. U Svetoj zemlji već osam stoljeća služe franjevci Reda Manje braće. Ova je zajednica od samih početaka bila međunarodnog karaktera. Braća dolaze služiti ovdje iz svih krajeva svijeta, a među njima je redovito bilo i Hrvata, od kojih se na poseban način ističu sveti fra Nikola Tavelić, fra Bonifacije iz Dubrovnika, fra Jeronim Mihaić i fra Jeronim Golubović.

Pola stoljeća od proglašenja Nikole Tavelića svetim: Do uspjeha načinom života i riječima

Kad god neki događaji bitno odrede smjer našeg života, dobro je te događaje zapamtiti, o njima razmišljati i iz njih izvući pouku za budućnost. Ne kaže se bez razloga da je povijest učiteljica života. Godina Gospodnja 2020. će za budućnost ostati zabilježena kao iznimna ili “povijesna”. Ipak, ovu godinu ne trebamo pamtiti samo zbog pandemije […]

Kao mjesto stanovanja svetog Nikole Tavelića ostao je zabilježen franjevački samostan na Sionu, a kao mjesto mučeništva jedna od gradskih vrata staroga Jeruzalema po imenu – Jaffa Gate (Jaffina vrata). Nikola Tavelić je prvi kanonizirani hrvatski svetac, ali i prvi kanonizirani franjevac Kustodije Svete zemlje.

Franjevačka zajednica čuva uspomenu na njegovo mučeništvo te se utječe njegovom zagovoru na osobit način u samostanu sv. Franje Asiškoga na Sionu, gdje je postavljen i njegov kip u dvorištu samostana. U samostanu Svetog Spasitelja nalazi se i njemu posvećena samostanska kapelica s odgovarajućom ikonom.

Proslava sv. Nikole Tavelića u Rimu

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je u nedjelju tradicionalnu proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, franjevca i mučenika – koja je ujedno jesenski susret hrvatskih rimskih studenata. Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima slavio je fra Marko Gulin, član Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te […]

Trenutačno u Kustodiji Svete zemlje služe šestorica franjevaca Hrvata: fra Tomislav Vuk; fra Jago Soče; fra Siniša Srebrenović; fra Sandro Tomašević; fra Željko Barbarić i fra Antonio Tkalac, javlja IKA.