Sv. Jeronim

Hrvatska zajednica u Rimu proslavila blagdan svog zaštitnika

1. listopada 2024. u 9:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Josip Papak

Hrvatska rimska zajednica proslavila je 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja te zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu, objavio je Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima.

U tijeku je prikupljanje podataka za ovogodišnji Hrvatski rimski adresar

I u ovoj akademskoj godini Papinski hrvatski Zavod sv. Jeronima planira tiskati „Hrvatski rimski adresar“… “Obraćamo se hrvatskim studentima, svim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji borave u Rimu i ostalim ustanovama dosad zastupljenima u adresaru, a žele da im podaci budu objavljeni u novome adresaru, da nam dostave svoje podatke najkasnije do 25. listopada ove […]

Svečano euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku predslavio je mons. Hrvoje Škrlec, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, savjetnik nuncijature u službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom Tajništvu Svete Stolice.

Josip Papak

Koncelebraciji je, uz rektora Marka Đurina, prisustvovalo 30-ak hrvatskih i drugih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu među kojima su bili: mons. Janusz Błachowiak, mons. Renato Kučić, mons. Tomislav Zubac i don Mario Popović iz Državnog Tajništva Svete Stolice, fra Miljenko Šteko, gvardijan Međunarodnog zavoda Antonianum, mons. Ivica Pervan, generalni vikar Dubrovačke biskupije, don Ilija Dogan iz Dikasterija za biskupe, don Adam Sycz, rektor Papinskog poljskog instituta, don Franc Maršić, rektor Papinskog slovenskog zavoda, don Marko Škraba, vicerektor Zavoda sv. Jeronima i p. Alan Modrić, duhovnik Zavoda.

Dvostruko slavlje Hrvata u Rimu

Vlč. Alen Lulić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i upravitelj Župe Uzašašća Gospodnjega u Zagrebu – Sloboština, obranio je doktorsku tezu “L’idoneità e il suo discernimento al sacerdozio sacramentale”. Obranu je imao na svetkovinu Uzašašća na Fakultetu kanonskoga prava Papinskog sveučilišta Svetoga Križa u Rimu pod mentorstvom prof. dr. sc. Luisa Navarra. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen […]

Mons. Škrlec poslužio se primjerom u kojem je jedan dječak svojim prijateljima pokazivao fotografiju muškarca u crnom odijelu s uzdignutim prstom za vrijeme sudske rasprave. Na prvu, dječaci su vidjeli na fotografiji strašnoga i strogoga čovjeka. Nakon što im je dječak rekao da je to njegov otac i da je fotografija snimljena za vrijeme procesa protiv beskrupuloznoga bankara koji je želio deložirati siromašnu obitelj iz kuće u kojoj su živjeli, vidjeli su hrabra i dragog čovjeka.

Josip Papak

Prije završnog blagoslova s relikvijom sv. Jeronima, rektor Đurin zahvalio je predslavitelju, okupljenim svećenicima, bogoslovima salezijancima u asistenciji te članovima diplomatskoga zbora. Također, zaželio je svim novim studentima blagoslovljen početak nove akademske godine, kao i svima onima koji će zbog raznih službi boraviti ove godine u Rimu.

Liturgijsko pjevanje na misnom slavlju animirala je “Zagrebačka klapa Kana G.” pod ravnanjem Matije Škvorca koja je nakon svete mise održala i kratki prigodni koncert.

U Rimu magristrirao fra Antonio Gašić

Franjevac provincije Bosne Srebrene fra Antonio Gašić postigao je 26. lipnja 2024. magisterij iz pastoralne teologije na pastoralnom institutu „Redemptor hominis“ Papinskog lateranskog sveučilišta. Svoju radnju pod nazivom “Glavne crte pastoralne teologije kod Ante Padovanskog u svjetlu njegovih nagovora” izradio je pod mentorstvom prof. dr. Paola Asolana, dekana lateranskog instituta pastoralne teologije. Završi ispit sastojao […]

Ususret proslavi svetkovine svetog Jeronima, 28. rujna održan je koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić iz Zagreba pod nazivom Sakralna zborska glazba.