Katija Ćorić

Hrvatica iz Montreala darovala sliku voljenom gradu

3. srpnja 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Katija Ćorić, rođena 1969. godine u Dubrovniku, svestrana je umjetnica, aktivistica i kolekcionarka umjetnina u Montrealu.

U ovoj hrvatskoj katoličkoj misiji nalazi se kip sv. Nikole Tavelića visok čak četiri metra!

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 3. lipnja moli Hrvatska katolička misija sv. Nikole Tavelića – Montreal koja se nalazi u kanadskoj provinciji Quebec. Prema broju stanovnika i ekonomskoj aktivnošću, Montreal je drugi grad po važnosti u Kanadi. U njemu živi oko milijun i 700 tisuća stanovnika (kao dva Zagreba), a na širem području čak […]

Njezin otac, kapetan Ivan I. Ćorić (Dubrovnik 1939. – Montreal 2015.), preselio je obitelj u taj kanadski grad 1973. godine nakon što je prihvatio poslovnu ponudu tamo. Tijekom njezina djetinjstva, Katijini roditelji Ivan i Marija učili su je o bogatoj povijesti Dubrovnika. Bilo im je važno da njihova mlada kćerka odrasta s jakim osjećajem svojih korijena.

Hrvatski jezik govorio se kod kuće kako se ne bi zaboravio, a tradicionalna jela kuhala su se kako bi se očuvala bogata dubrovačka kultura. Katija je gotovo svake godine posjećivala Dubrovnik, a bila je čak i u svom rodnom gradu 1991. godine i pripremala se za sudjelovanje u arheološkom iskapanju sa studentima Sveučilišta u Zagrebu kada je Domovinski rat promijenio sve to. Ono što je uslijedilo bili su mjeseci i godine tuge i borbe, koje će svi Hrvati pamtiti, a posebno oni koji žive u dijaspori.

Važno je napomenuti da su godine od 1991. do 1995. bile prije Facebooka, a široka upotreba interneta tek je počela postajati popularna. Obitelj Ćorić pratila je razvoj rata na vijestima i čitala o njemu u novinama. Za Katiju Ćorić osjećaji duboke tuge, očaja i krivnje prožimali su sve. Krivnja jer je osjećala da osobno napušta svoju domovinu dok je bila tako daleko. U tim najmračnijim trenucima 1991. godine, Ćorić je odlučila učiniti jedino što je znala; uzeti kist i slikati o ratu.

Privatni album

Rezultat je bila serija slika i izložba pod nazivom “Utjecaj rata na umjetnicu”. Godine 1996., uz pomoć svog prastrica, profesora i hrvatskog povjesničara Filipa Potrebice (1933. – 2003.), organizirana je turneja u tri grada u Hrvatskoj.

“U to vrijeme stvarno nisam znala što drugo učiniti kako bih prenijela poruku podrške svojim sugrađanima Hrvatima u tako strašnom trenutku povijesti. Htjela sam da osjete ono što sam osjećala i htjela sam da znaju da mislim na njih svaki dan. Mogu reći da je ovo razdoblje mog života bilo vrijeme kada sam se stvarno osjećala najnemoćnije i jedino što me spasilo bila je moja umjetnost”, izjavila je Ćorić.

Preskočimo 33 godine unaprijed i jedna od najvažnijih slika iz kolekcije još uvijek traži svoj dom…

U Montrealu je preminuo Krešimir Krnjević, jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika

U petak je u Montrealu, u 94. godini života, preminuo liječnik Krešimir Krnjević. Rođen je 7. rujna 1927. u Zagrebu. Kao sin političara Jurja Krnjevića djetinjstvo je proveo u emigraciji te je osnovnu školu završio u Ženevi. U domovinu se vratio s ocem nakon uspostave Banovine Hrvatske 1939. Ponovno ju je napustio u travnju 1941. […]

“Gledala sam ovu sliku gotovo svaki dan posljednjih 33 godine i sada mislim da je vrijeme da ode na svoje konačno počivalište, mjesto gdje će biti okružena drugim relikvijama i sjećanjima na Domovinski rat. Prihvaćanjem ove donacije, Muzej Domovinskog rata omogućio mi je da ostavim svoj skromni trag kao umjetnica prema svom voljenom rodnom gradu Dubrovniku, i moja osobna skromna posveta svima onima koje smo izgubili tijekom tih mračnih dana”, dodala je Ćorić.