Policajac, detektiv, pilot...

Hrvati iz Žumberka u Americi: Braća Krajačić uspjela su u Hollywoodu

23. kolovoza 2024. u 8:29

Potrebno za čitanje: 3 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Danica

Brojni Hrvati iz Žumberka pristigli su u Ameriku krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Bili su toliko brojni da su već u početku prošloga stoljeća (1901.) u Clevelandu utemeljili hrvatsku grkokatoličku župu sv. Nikole. Veliki su i njihovi doprinosi organiziranju američkih Hrvata u potporna i kulturna društva u ranim desetljećima useljeničkoga života.

Udba je ubila više od 70 hrvatskih domoljuba u emigraciji

Dobro je poznato da je zločinačka Udba ubila više od 70 hrvatskih domoljuba u emigraciji. K tomu treba dodati više od 20 neuspjelih ubojstava, nekoliko otmica i „nestalih” Hrvata u svijetu. Titov režim, kao i današnji sljedbenici titoizma, uobičajeno su takve zločine opravdavali (i opravdavaju) navodnom obranom države od terorista – od onih koji su […]

Mnogi od njih prednjačili su u domoljubnom radu, posebice svećenici kao što je bio glasoviti vlč. Milan Hranilović (1887. – 1957.). Nadalje, lijep broj potomaka žumberačkih Hrvata postigao je zavidne uspjehe na gospodarskom, kulturnom i društvenom životu u Americi. Među ostalima, imena dvojice braće, Waltera i Charlesa Krajačića (Kray), prepoznatljiva su u blještavom zabavnom svijetu Amerike, odnosno Hollywooda.

Dolazak u Ameriku

Janko Krajačić, rodom iz žumberačkoga Kašta, na samoj granici sa Slovenijom, došao je u Ameriku 10. studenoga 1922. i nastanio se u Clevelandu. Bilo mu je 47 godina. Kod kuće mu je ostala supruga Marija i četvorica sinova: Ilija, Janko, Vladimir i Nikola. Nakon što je posjetio obitelj rođen mu je peti sin, Dragomir. Janko se vratio u Cleveland 1925., a supruga Marija i petorica sinova pridružili su mu se 1929.

Petorica braće Krajačić bila su američki vojnici tijekom Drugoga svjetskoga rata i sretno su se vratila kući. Dvojica od njih postala su poznata u američkom svijetu zabave i filma. Kao i brojni drugi imigranti toga vremena, obitelj je amerikanizirala prezime u Kray.

Charles („Dragi”) Krajačić

hkv.hr

Najmlađi sin, Dragomir (u Americi Charles Michael) rođen je 1. listopada 1925., kako već rekosmo, u Kaštu. Nakon odrastanja i školovanja u Clevelandu otišao je u Kaliforniju. Postao je uspješan redatelj, novinar, dramaturg i glumac. Dobio je nagradu UCLA-a (University of California, Los Angeles) za najboljega dramatičara Feedback Theatre Press. Bio je nagrađivan i za kreativno pisanje. Već u zrelim godinama postigao je (1967.) titulu magistra kazališnih umjetnosti na UCLA-u. Zanimljivo, naslov je njegova magistarskoga rada Tamburitza.

Za nešto što se u Hollywoodu vrlo rijetko viđa bio je zaslužan jedan Dubrovčanin

Već smo se naviknuli na to da Hollywood svako toliko „navrati” u Dubrovnik, ali i Dubrovnik je već davno bio prisutan u Hollywoodu. Naime, među lijepim brojem Hrvata koji su bili (a ima ih i danas) dio američke filmske umjetnosti bio je i Dubrovčanin Petar Knego, bolje poznat pod umjetničkim imenom Peter Coe. Koliko se […]

Charlesove drame bile su izvođene u regionalnim kazalištima. I sam je na pozornici pjevao i glumio različite uloge, uključujući i Henryja II. u drami Lion in Winter, Brocka u Born Yesterday i Henryja Drummonda u Inherit the Wind. Glumio je u filmovima Cage (1989.), Kojak (1973.) i Strike Force (1981.). Bio je oženjen sa Shirley Dunbrook. Preminuo je 13. listopada 2011. u Long Beachu, Kalifornija.

Walter (Vladimir) Kray

hkv.hr

Walter (Vladimir) Kray rođen je 27. ožujka 1919. u Kaštu, a odrastao je u Clevelandu. Nakon završenih studija slijedio je svojega mlađega brata Charlesa u Kaliforniju i postao filmski i televizijski glumac. Glumio je uloge poput policajca, detektiva, pilota i radijskoga spikera te razne likove u vestern-filmovima.

Među ostalim, glumio je u sljedećim filmovima: Protection Racket (1957.), Fort Massacre (1958.), The Buccaneer (1958.), Pier 5, Havana (1959.), Payroll of the Dead (1959.), Days of Glory (1962.), I Spy (1965.), The Allegiances (1966.), The Big Mouth (1967.), Machismo (1970.) i Ransom (1988.), a bio je i jedna od zvijezda televizijske serije The Roaring Twenties. Walter je bio u bliskoj suradnji s Odsjekom za dramu na Koledžu Los Angeles City.

Velika priča o Hrvatu za kojeg je zastupnica u kanadskom parlamentu rekla: Njegovo prijateljstvo bila je najveća povlastica koju sam susrela

Živimo u svijetu koji sve brže i brže gubi pamćenje, pa i um, a moral i duhovne vrijednosti da i ne spominjemo. Influenceri, instagrameri, tiktokeri i raznovrsni aktivisti žele isušiti i posljednju kap ljudskoga razuma i nametnuti ideološki idiotizam na kojem oni (za sada) obilato profitiraju. Vidimo i u Hrvatskoj, posebice u glavnom gradu, kako […]

Preminuo je 7. srpnja 1989. u Los Angelesu. Njegovi zemni ostaci počivaju na Holy Cross Cemetery, Culver City, Kalifornija. Kraj njega počiva i njegova supruga Margaret (1924. – 2003.).

dr. Ante Čuvalo