Belgija

Hodočašće u Banneux: I naš narod koji je u tuđini katkada izgleda kao narod koji nosi samo ‘sjeme sjetveno’

24. rujna 2024. u 8:17

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Aachen

Hrvatska katolička misija Aachen hodočastila je u subotu, čak 49. put, Djevici Siromaha u belgijski Banneux. Ovo hodočašće okuplja vjernike iz pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i Beneluxa.

Hodočašće Hrvata iz Frankfurta u svetište Banneux

Franjevački svjetovni red Hrvatske katoličke župe Frankfurt na Majni zajedno s Framom uputio se na jednodnevni nedjeljni izlet u svetište “Djevici siromaha” u Belgiju. Nakon što su hodočastili siromašnom bratu iz Asiza, svetom Franji, vjernici predvođeni župnikom fra Petrom Komljenović i sestrom Filipom Smoljo ovog puta su odlučili posjetiti Gospino svetište u Banneux gdje se […]

Banneux je malo mjesto u Belgiji s tristotinjak stanovnika, gdje se davne 1933. godine djevojčici Mariette osam puta ukazala Blažena Djevica Marija, predstavivši se kao „Djevica Siromaha”. Od tada do danas svetište je zadržalo svoj autentičan, skroman i jednostavan izgled okružen prirodom.

Hrvatska katolička misija Aachen

Program hodočašća započeo je molitveno-meditativnim programom, molitvom krunica i pjesmom predvođenom zborom mladih iz HKM-a Antwerpena i Aachena. Za to vrijeme svećenici su marljivo ispovijedali brojne vjernike. Središnje misno slavlje predvodio je fra Goran Azinović, vikar HKM-a Zürich, uz koncelebraciju 13-ero svećenika. Prvo čitanje čitala je Anđela Blažević, zatim je zbor HKM-a Antwerpen otpjevao Psalam 23, a Daniela Blažević pročitala je Prvu poslanicu svetog Ivana apostola.

Hrvatska dijaspora iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga na 48. hodočašću

Hrvati katolici iz njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Belgije, Nizozemske i Luksemburga hodočastili su 16. rujna 2023. već 48. put Mariji Djevici Siromaha u Banneux. Riječ je o malom mjestu u Belgiji s otprilike 300 stanovnika, gdje se davne 1933. godine djevojčici Mariette osam puta ukazala blažena Djevica Marija, predstavivši se kao „Djevica Siromaha”. Od tada […]

Fra Goran je u svojoj homiliji istaknuo povezanost Djevice Siromaha i Hrvata kao marijanskog naroda…

WGospa u Banneux nije obećala život bez križa, već upravo suprotno prihvaćanje i nošenje svog osobnog križa. Svi naši križevi nisu vječni, ali oni vode u vječnost. I naš narod koji je u tuđini katkada izgleda kao narod koji nosi samo ‘sjeme sjetveno’, ali jednoga dana vraćat će se s pjesmom noseći ‘klasje’ svoje. Tuđina nije samo mjesto odsutnosti već i prilika za naše nove susrete. Gospa Siromaha nas uči da su neki tragični trenuci neizbježni, ali da se uz molitvu mogu iznijeti”, rekao je fra Goran.

Hrvatska katolička misija Aachen

Pri završetku svete mise uslijedio je blagoslov nabožnih predmeta i blagoslov za bolesnike koje je nad vjernicima izmolio don Mirko Skorin. Zatim je uslijedio zajednički ručak u organizaciji HKM-a Aachen. Ispred kapelice svetog Mihaela Arkanđela Križni put predvodio je fra Ivan Režić.

Hrvati iz Koblenza hodočastili u belgijski Banneux

Hrvatska katolička misija Koblenz hodočastila je protekli vikend u svetište Djevice od siromaha u belgijski Banneux. Više od 80 aktivnih članova zajednice i voditelj misije započeli su put okupljanjem ujutro pred bistom bl. kardinala Stepinca u Koblenzu, gdje su ovo putovanje stavili pod njegovu zaštitu i zagovor. U svetište su vjernici ušli u procesiji, noseći […]

Na kraju hodočašća, kod hrvatske kapele fra Ivica Radić zahvalio je svim hodočasnicima, svećenicima i posebno vjernicima iz Aachena koji su se uključili u organizaciju ovog lijepog događaja, odvojivši svoje vrijeme, resurse i sposobnosti kako bi cijeli događaj protekao u najboljem redu, javila je Provincija Bosna Srebrena.

Hrvatska katolička misija Aachen
Hrvatska katolička misija Aachen