Veličanstvena bazilika

Hodočašće Hrvata iz Münchena u Padovu

11. srpnja 2024. u 12:42

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Anka Buljan i Andreja Andrić

Hrvatska katolička župa München 5. i 6. srpnja 2024. organizirala je hodočašće svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću i sv. Anti Padovanskom u Padovu. Hodočastilo je 130-ero vjernika, a voditelji hodočašća bili su fra Slaven Čeko, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi München i s. Nikolina Bilić, pastoralna suradnica.

Mons. Jure Bogdan krizmao 250-ero Hrvata u Münchenu

Biskup hrvatske vojske i policije mons. Jure Bogdan pohodio je u subotu Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Münchenu. Tom prigodom podijelio je sakrament potvrde za 250-ero krizmanika. Mons. Bogdan predvodio je svečano misno slavlje u crkvi svetog Mihaela u središtu grada, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Petrom Klapežom i dušobrižnicima fra Slavenom […]

U ranim jutarnjim satima stigli su u kapucinski samostan i svetište svetog Leopolda Bogdana Mandića, smješteno u južnom dijelu Padove na Trgu svetog križa.. Po otvaranju svetišta hodočasnici su se pomolili u tišini. Zatim su obišli njegov grob i ispovjedaonicu u kojoj je ispovijedao pune 33 godine, a koju je blagopokojni papa Ivan Pavao II. nazvao „salončićem ljubaznosti“. Ova  ispovjedaonica i kip Majke Božje ostali su neoštećeni u savezničkom  bombardiranju Padove 1944. godine kad je tadašnja crkva bila potpuno razrušena.

Hodočasnici su obišli i ostale prostorije svetišta oko svečeva groba, gdje se nalaze zavjetni darovi i zahvale za primljene milosti po njegovu zagovoru te mnoštvo slika, skulptura, fotografija, isječaka iz novina i njegovih osobnih predmeta.

Dvije osobine posebno su resile životno djelovanje svetog Leopolda Bogdana Mandića koje je i Crkva službeno priznala: izvrsnost u izvršavanju sakramenta svete ispovijedi i potpuno predanje sebe u svrhu jedinstva kršćana. Radio je na  građenju mostova među ljudima i narodima te je svojevrsni preteča ideje ujedinjene Europe. Sveti Leopold veliki je uzor vjernicima, posebno u današnje vrijeme, kada je sakrament ispovijedi obezvrijeđen uslijed suvremene krize gubitka osjećaja grijeha i grješnosti.

Anka Buljan i Andreja Andrić

Kada je 1923. godine bio premješten iz Padove u Rijeku, vjernici Padove tome su se usprotivili i samo nekoliko dana nakon njegova odlaska preko biskupa zatražili od vrha kapucinske provincije povratak njihova ispovjednika. Tadašnji provincijal piše svecu: „Morao sam promijeniti odluku i ponovno Vas pozvati u Padovu. Žele Vas mnogi uglednici i mnoge pobožne i religiozne osobe što dokazuje da ste ovdje napravili brdo dobrih stvari, kako kaže biskup“. Tako se otac Leopold vratio u ispovjedaonicu gdje je svaki dan, čak i po 12 sati primao, slušao i tješio pokajnike te ih odrješivao od grijeha.

Procesije pokornika, ljudi iz visokog društva, mali priprosti ljudi, sveučilišni profesori, studenti, radnici, svećenici i redovnici dolazili su u njegovu skromnu ispovjedaonicu. Sve ih je s jednakom ljubavlju primao, tješio, duhovno vodio i mirio s Bogom. Treba napomenuti da se svetac zbog toga nije svima sviđao. Bilo je i onih koji su, vjerojatno iz zavisti, kritizirali sv. Leopolda da je previše blag prema grješnicima. Bio je okrivljen za „labavo“ shvaćanje morala. On je zbog toga patio, ali obogaćen Božjom milosti, često je govorio, pokazujući na raspelo: „Učio sam na Vašem primjeru, Gospodine, ali evo ja još nisam došao do bezumnosti da umrem za duše grešnika“.

U Münchenu četiri puta više rođenih nego umrlih Hrvata

Hrvatska katolička župa München objavila je župnu statistiku za 2023. godinu: zabilježeno je 180 krštenja uz još 30 otpusnica za djecu koja su rođena u tom njemačkom gradu, a krštena su u rodnim župama svojih roditelja. Umrlih je bilo 49-ero, dok je ponovno vraćeno u crkvu 27-ero odraslih vjernika. Prvopričesnika je bilo 164-ero, a krizmanika […]

Leopoldovi biografi spominju da je trpio i jake fizičke boli: bolove u želucu, očima, kostobolju koja je izobličivala njegovo tijelo, a u ožujku 1942. dijagnosticiran mu je rak jednjaka. Tijekom 52 godine svećeničkog života neumorno se žrtvovao i kada je 1942. godine umro u Padovi, njegov je pogreb bio njegova proslava na zemlji. Četrdeset i jednu godinu nakon njegove smrti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim (16. listopada 1983).

Nakon obilaska svetišta svetog Leopolda Mandića, gdje je fra Slaven Čeko predvodio pokorničko bogoslužje i zajednički ispit savjesti, hodočasnici su se uputili prema bazilici sv. Justine. U ovoj bazilici nalaze se posmrtni ostaci svetice i mnogih mučenika iz prvih stoljeća Crkve, kao i grob sv. Luke evanđeliste. 

Sveta Justina rođena je u uglednoj padovanskoj obitelji. Otac joj je bio visoki carski dužnosnik. Justina je kao mlada djevojka prihvatila kršćanstvo i bila dio prve jezgre kršćana u Padovi. Tijekom velikih Dioklecijanovih progona kršćana njegov suvladar car Maksimilijan osudio ju je na smrt zbog odbijanja da se prikloni poganskoj religiji. Imala je svega 16 godina kada je pogubljena 304. godine i sahranjena izvan grada. Njezin grob postao je mjesto hodočašća brojnih kršćana. Sveta Justina zaštitnica je grada Padove.

Anka Buljan i Andreja Andrić

Ispunjeni dojmovima, nakon razgledavanja bazilike svete Justine, hodočasnici su krenuli prema bazilici „sveca svega svijeta“, po kojem je Padova i najpoznatija. Bazilika svetog Antuna (tal. Basilica di Sant’Antonio da Padova) najznamenitija je građevina u Padovi, izgrađena u obliku latinskog križa s tri lađe te širokom i kratkom poprečnom lađom. Svake godine posjeti je tri do četiri milijuna ljudi. Bazilika oduševljava svojom veličinom i ljepotom kao i mnogobrojnim umjetničkim djelima.

Uz baziliku je samostan franjevaca konventualaca s pet klaustara koji čuvaju svečev grob. Posjet bazilici započinje obilaskom groba sv. Antuna i groba bl. Luke Belludija, koji je bio njegov vjerni učenik i prijatelj. U „kapelici relikvija“ bazilike čuvaju se neraspadnuti svečev jezik, čeljust, jezična kost, habit i sanduk u kojem je počivalo njegovo tijelo. Nezaobilazno mjesto je i suvenirnica koja nudi veliki izbor knjiga, kipova, nakita i suvenira s likom sv. Antuna.

U jednoj od pokrajnjih kapela veličanstvene bazilike svetog Antuna fra Slaven je, zajedno s hodočasnicima slavio svetu misu. Po završetku svete mise blagoslovio je nabožne predmete koje su u međuvremenu kupili.  

Prvu pričest u Münchenu primilo 128-ero mladih Hrvata

U crkvi St. Michael, u središtu glavnog bavarskog grada Münchena, sakrament prve svete pričesti primilo je 128-ero dječaka i djevojčica Hrvatske katoličke župe München. Ovom broju prvopričesnika treba pridodati još 15 djece koja su se u župi pripremala za ovaj svečani događaj, a prvu pričest primila su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svečano euharistijsko […]

Do vremena polaska kućama u 15:30 hodočasnici su imali priliku za osobnu molitvu i istraživanje bazilike te znamenitosti grada Padove.

s. Nikolina Bilić