Luzern

‘Grijeh je pokopati ono što može spasiti život’

27. rujna 2024. u 21:51

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Luzern

Hrvatska katolička misija Luzern organizirala je u četvrtak prvu ovogodišnju tribinu na temu „Doniranje organa“. Zajednica na ovakvim događajima obrađuje aktualne teme iz života Crkve.

Oltaru Gospodnjem prvi put pristupilo 24-ero mališana iz Luzerna

U crkvi sv. Karla u Luzernu na prvu nedjelju svibnja svečano je proslavljena prva sveta pričest kojoj je pristupilo 24-ero mališana iz tog švicarskog grada. “Razmišljali smo o Isusovim riječima upućenim Zakeju: ‘Žurno siđi, danas mi je boraviti u tvojoj kući!’ U tom duhu i crkva je bila dekorirana. Slika Isusa i Zakeja, kućice naših […]

Voditelj misije fra Branko Radoš govorio je o medicinskom i etičkom aspektu. Nakon osnovnih pojašnjenja o doniranju organa sa živih i preminulih donora, napravio je statističku usporedbu doniranja organa u Hrvatskoj i Švicarskoj.

“Raduje da je Hrvatska već godina u samom vrhu kada je u pitanju ova tematika”, rekao je voditelj misije.

U drugom dijelu govorio je o zakonskoj regulativi, dilemama i pitanjima, trgovini organima, te na kraju o stavu Katoličke Crkve. Citirao je sv. Ivana Pavla II. koji je rekao da „grijeh pokopati ono što može spasiti život”.

Vjernici HKM-a Luzern razmatrali o važnosti oprosta

U crkvi sv. Karla u Luzernu od 22. do 25. veljače 2024. organizirana je korizmena duhovna obnova koju je vodio fra Mogomir Kikić, župnik u Novoj Biloj (Srednja Bosna). Nakon prilike za sakrament ispovijedi i duhovni razgovor, molitveni je program započeo krunicom ili križnim putem. U prigodnim razmatranjima voditelj obnove govorio je o Božjem milosrđu, […]

Za Katoličku Crkvu doniranje organa je vrhunski čin ljubavi pod uvjetom da su isključene sve moguće zlouporabe. Na tribini je sudjelovalo 30-ak vjernika.