Mostar

Fra Vinko Baćak zaređen za svećenika

1. srpnja 2024. u 9:36

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj mons. Petar Palić u mostarskoj katedrali podijelio je red prezbiterata osmorici đakona: četvorici za Hercegovačku franjevačku provinciju (fra Željko Tomić, fra Ante Vukoja, fra Vinko Baćak i fra Ante Begić), trojici za Mostarsko-duvanjsku biskupiju (don Luka Cvitanović, don Mato Puljić i don Antonio Zirdum) te jednome za Trebinjsko-mrkansku biskupiju (don Gabrijel Pavlović).

Fra Vinko Baćak i fra Slavko Anđelić položili svečane zavjete: Izazov nije u prosječnosti života, izazov je u svetosti!

Sedmorica članova Hercegovačke franjevačke provincije u subotu su položila svečane zavjete u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, izvijestila je Radiopostaja Mir Međugorje. Oni su fra Ante Vukoja (Župa sv. Petra i Pavla, Kočerin), fra Vinko Baćak (Župa sv. Mihovila Arkanđela, Tomislavgrad), fra Ante Mitar (Župa Bezgrešnog začeća BDM, Posušje), fra Slavko Anđelić […]

Na početku slavlja biskup je pozdravio sve prisutne, napose apostolskoga vizitatora za župu Međugorje mons. Aldu Cavallija, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozu Grbeša, generalnoga vikara don Nikolu Menala, odgojitelje odgojnih ustanova u kojima su boravili ređenici, sve svećenike u koncelebraciji, časne sestre, vjerni puk i kandidate za prezbiterat.

Nakon misnih čitanja generalni vikar don Nikola predstavio je kandidate za prezbitersko ređenje, a oni svu svojim: Evo me! spremno pristupili ovome svečanom činu.

U homiliji je biskup rekao kako smo, dok se pripremamo podijeliti sakrament svetog reda našoj braći, pozvani razmisliti o naravi ove službe u Crkvi.

Biskup se obratio i ređenicima rekavši: “Dragi đakoni, uskoro ćete biti zaređeni za svećenike. Prva misao koju vam želim dozvati u svijest je da kao svećenici nikada ne živite za sebe, niti se udaljavate od potreba naroda. Naprotiv, svaki dan ćete morati one koji su vam povjereni uzimati, kao što majka ili otac uzimaju dijete, kao što medicinska sestra uzima pacijenta, njegovatelji bolesnika. To morate činiti od prvog dana, od prvog sata, a da se nikada ne štedite u nesebičnoj i velikodušnoj službi na koju ste pozvani. Ne možete biti svećenici bez strasti za narod, kao što papa Franjo dobro podsjeća. Vi ne postajete svećenici zato što je to isključivo vaša želja, jer nitko na to nema pravo, ili zato što vas narod izabire, nego jer vas je Gospodin Isus izabrao i pozvao, a Crkva prihvaća i šalje da služite njegovom narodu i povedete ga na ono dragocjeno odredište, a to je, kao što znate, hodati i živjeti u Kristu, u kojemu je Očeva ljubav objavljena. Izabrani ste da evangelizirate. Naše svećeničko postojanje i poslanje je biti svjedocima evanđelja Isusa Krista koje nosi ljude, čak i ako ponekad osjećate da vam nedostaje snage. A bit će takvih trenutaka.

Kad vam bude teško nositi na svojim plećima ljude koje vam je Gospodin povjerio, nemojte se toliko žaliti na ono što činite ili na ono što vas frustrira. Žale se samo oni koji ne razumiju dinamiku slanja misionara; žale se oni koji misle da sve ovisi isključivo o njima. Ponekad čak i zaborave tko ih šalje. Bog vas nikada ne šalje same”.

Nakon propovijedi uslijedio je čin ređenja. Ljepoti obreda pjevanjem su pridonijeli katedralni mješoviti zbor “Marija” pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića i zbor “Sv. Cecilija” iz župe sv. Petra i Pavla u Mostaru uz orguljsku pratnju Drage Solde.

U Rimu magristrirao fra Antonio Gašić

Franjevac provincije Bosne Srebrene fra Antonio Gašić postigao je 26. lipnja 2024. magisterij iz pastoralne teologije na pastoralnom institutu „Redemptor hominis“ Papinskog lateranskog sveučilišta. Svoju radnju pod nazivom “Glavne crte pastoralne teologije kod Ante Padovanskog u svjetlu njegovih nagovora” izradio je pod mentorstvom prof. dr. Paola Asolana, dekana lateranskog instituta pastoralne teologije. Završi ispit sastojao […]

Okupljenima su se na kraju misnoga slavlja obratili provincijal fra Jozo Grbeš te generalni vikar don Nikola Menalo. Fra Vinko Baćak poznat je hrvatskoj zajednici u Americi, budući da je završio studij u Chicagu.