HKM Mittelbaden

Don Vjekoslava Kanića zamijenit će don Janko Belina

22. srpnja 2024. u 15:15

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Među četvoricom ovogodišnjih mladomisnika Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca jest i don Janko Belina, sin oca Ivana i majke Snježane, koji je svoju mladu misu proslavio 13. srpnja 2024. u crkvi sv. Ane u rodnom kraju, u zagrebačkom naselju Rudeš.

Karlsruhe: Održano druženje crkvenih pjevača iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden

U dvorani misijskog centra u Karlsruhe u prošlu subotu organizirano je druženje crkvenih pjevača iz cijele Hrvatske katoličke misije Mittelbaden. Na susret je došlo gotovo 90-ero pjevača iz zajednica Karlsruhe, Bruchsal, Pforzheim, Gaggenau, Rastatt, Offenburg i Bretten. Na početku se okupljenima obratio voditelj misije don Ivo Nedić zahvalivši čelnicima zborova i pjevačima koji glazbom oplemenjuju […]

Prije početka mise mladomisnika su najprije blagoslovili otac i majka koji žive u susjednoj ulici od župne crkve, a zatim je od njegove rodne kuće krenula procesija do crkve.

Ulica Topolnica u naselju Rudeš bila je osigurana zbog mimohoda i sigurnosnih prometnih razloga. Na svetu misu su došli i don Drago Škarica, nekadašnji župnik ove župe, i don Ivan Stojanović, dugogodišnji misionar u Gani u Africi, a obojica su trenutačno na službi u Nürnbergu u Njemačkoj. Uime Hrvatske katoličke misije Mittelbaden na misi je bio i don Vjekoslav Kanić, kojega će don Janko u narednom periodu zamijeniti.

Crkva je bila premalena da primi sve pristigle vjernike i goste. Iz toga su razloga ispred crkve bili postavljeni šatori i zasloni preko kojih su vjernici vani mogli pratiti i sudjelovati u misi. Na oltaru je bilo 25 svećenika, među kojima bivši provincijal don Tihomir Šutalo i sadašnji don Milan Ivančević. Bila su prisutna i ostala trojica mladomisnika uz domaće svećenike pripadajuće župe. Don Jankov propovjednik na mladoj misi bio je njegov stariji rođeni brat vlč. Petar Belina, župni vikar u zagrebačkoj župi Tijela Kristova u Sopotu.

Inače, don Janko je, uz suglasnost provincijala i provincijalnog vijeća, određen da zamijeni don Vjekoslava Kanića u Hrvatskoj katoličkoj Mittelbaden koji se zbog starosnih razloga vraća u domovinu.

Prije toga don Janko treba, prema njemačkom zakonu, savladati osnove njemačkog jezika. Iz toga razloga najprije će određeno vrijeme provesti u salezijanskoj kući u gradu Trier, gdje će pohađati tečaj njemačkog. Dok bude na tečaju zamjenjivat će ga u misiji Mittelbaden don Tihomir Šutalo.

Hrvati iz nekoliko zajednica u Njemačkoj oprostili se od don Vjekoslava Kanića

S navršenih 75 godina života i osam godina provedenih u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden, don Vjekoslav Kanić ovoga ljeta vraća za stalno u domovinu. Pored redovnog slavljenja svetih misa, dijeljenja sakramenata i nastave vjeronauka, don Vjeko je imao jedinstvenu zadaću – pastoral umirovljenika u zajednici Karlsruhe. Srijeda je bila dan kojemu su se umirovljenici radovali, […]

Obojici želimo puno Božjeg blagoslova i rada na Gospodnjoj njivi. Neka im bude blagoslovljeno i sretno, objavila je Hrvatska katolička misija Mittelbaden.