Traiskirchen

David Bandić iz Hrvatske katoličke misije Beč u godini kušnje

27. kolovoza 2024. u 9:22

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Beč

Na Trsatu u Svetištu Majke Milosti u petak je započela godina kušnje za petoricu postulanata među kojima je i David Bandić iz Hrvatske katoličke misije Beč. Dolazi iz Donje Austrije, okolice Badena – Traiskirchena.

Čak dvojica članova Hrvatske katoličke misije Beč pošla stopama svetog Franje

U samostanu sv. Franje u Rovinju prošli tjedan okupili su se franjevci iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. U bratskom ozračju održan je i obred primanja u franjevačku postulaturu četvorice kandidata, od kojih je jedan (Marko Breščanović) iz Hrvatske katoličke misije Beč. Isto tako, sljedeći mjesec u postulaturu će biti primljen još jedan […]

Franjevački novicijat je ključna faza u formaciji za sve one koji žele postati članovi Franjevačkog reda. To je razdoblje intenzivne duhovne i osobne formacije koje traje jednu godinu, i predstavlja vrijeme dubljeg upoznavanja franjevačkog života, pravila i duhovnosti, te razlučivanja poziva.

Novicijat se često odvija u samostanu posebno namijenjenom za ovu fazu formacije, gdje novaci žive zajedno, sudjelujući u svakodnevnim aktivnostima poput molitve, rada, učenja i služenja zajednici. Posebna se pažnja posvećuje osobnom rastu u vjeri, razmatranju i meditaciji, kao i proučavanju pravila i duhovnosti sv. Franje. Ova godina je također prilika za izgradnju zajedništva s drugim novacima i starijim članovima Reda, kroz zajednički život i iskustva.

Godina kušnje je termin koji se često koristi za opisivanje novicijata jer je to vrijeme kada novaci testiraju svoj poziv. U ovoj fazi, novaci se suočavaju s izazovima života u zajednici, učenjem poslušnosti, siromaštva i čistoće, te prepoznaju vlastite snage i slabosti.

Doktorirala na temu Hrvatske katoličke misije Beč: Migracija nije jednosmjerna ulica, društvo nije homogena cjelina…

Mateja Šapina Svirać obranila je 29. ožujka 2023. s izvrsnom ocjenom doktorsku disertaciju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Bečkog sveučilišta. Naslov disertacije je: „Dreidimensionale Integration: Eine Pastoraltheologische Reflexion auf die kroatische katholische Mission in Wien“, javlja IKA. Njezina disertacija bavi se pitanjem integracije vjernika Hrvatske katoličke misije u Beču pod tri dimenzije: socijalna, unutar-Crkvena i vjerska […]

Na kraju novicijata, novak donosi odluku o svom daljnjem putu. Ako osjeća da je franjevački život njegov poziv, on polaže prve privremene zavjete, čime formalno postaje član Franjevačkog reda. Ovi zavjeti se kasnije obnavljaju ili se polažu doživotni zavjeti, nakon dodatne formacije i iskustva u Redu.