Austrija

Dani kruha prvi put u Hrvatskoj nastavi u Salzburgu

22. listopada 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mirjana Kukavica

Hrvatska dopunska nastava u Salzburgu djeluje već 27 godina. Kroz taj dugi period brojna su djeca pohađala nastavu. Ove školske godine, koja je započela prije mjesec dana, nastavu pohađa šezdesetak učenika od prvog do osmog razreda. Cilj programa je da djeca uče hrvatski jezik, zemljopis Republike Hrvatske, kao i povijest, posebno Domovinski rat.

Duhovnu obnovu u Salzburgu predvodio fra Stjepan Brčina

U Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu održana je proteklog vikenda duhovna obnova koju je predvodio fra Stjepan Brčina, svećenik i franjevac konventualac. Kako je fra Stjepan ujedno i odgojitelj bogoslova, ovu hrvatsku župu u Austriji pohodio je u pratnji osmorice bogoslova. Duhovna obnova započela je nagovorom, svetom misom i klanjanjem u prepunoj […]

Osim toga, Hrvatska nastava u Salzburgu je mjesto gdje se svake subote u 10 sati okupljaju i međusobno upoznaju, kako djeca, tako i njihovi roditelji.

Nastavnici Ivan Vincetić, Kata Jelušić i Mirjana Kukavica svake godine organiziraju razne susrete djece i roditelja, poput Božićne zabave, svetog Nikole, Majčinog dana, pokladne zabave, kao i zajedničkih putovanja u Hrvatsku. No, ove su godine prvi put odlučili obilježiti i Dane kruha, po uzoru na brojne škole u domovini.

Mirjana Kukavica

Tako su u subotu djeca sa svojim roditeljima i nastavnicima, umjesto redovitih školskih obveza, pokazala kako su vješta s tijestom, praveći različite vrste peciva. Osim u onome što su mališani napravili, svi prisutni uživali su u brojnim slatkim i slanim delicijama koje su za ovu prigodu pripremili roditelji kod kuće te donijeli kako bi svi zajedno doručkovali.

Učenici Hrvatske dopunske škole u Salzburgu slučajno susreli Baby Lasagnu

Prošloga vikenda nastavnici, učenici i roditelji Hrvatske dopunske škole u Salzburgu posjetili su Postojnsku Jamu, Pulu i Umag. Nastavnici: Ivan Vincetić, Kata Jelušić i Mirjana Kukavica s tridesetak učenika i njihovih roditelja krenuli su u subotu rano put Slovenije. Tu su posjetili Postojnsku jamu, te tako upoznali njezine ljepote i doznali sve o njenom otkriću. […]

Iako je ovo bilo prvi put da se obilježavaju Dani kruha, svi su uživali u ugodnom druženju, a posebno djeca. Tako se i pokazala dobra suradnja roditelja, koji su velika potpora nastavnicima, a ujedno i nadahnuće za neke nove zajedničke projekte.

Mirjana Kukavica