vlč. Drago Balvanović

Bogat životni put svećenika koji je u petak proslavio 65. obljetnicu svog misništva

20. kolovoza 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: V. Mikić

Blagdan sv. Roka i 65. obljetnica misništva mons. Drage Balvanovića proslavljeni su u petak u župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradiški, javila je IKA.

Hrvatski misionar iz Perua u svojoj novoj knjizi otkrio zanimljive životne susrete: Jedna djevojčica mi je tvrdila da se nije rodila jer nema rodni list!

„Kronike o ljudima – Cronicas humanas“ nova je knjiga mons. Drage Balvanovića, hrvatskoga misionara iz Perua, objavljena u izdanju Glasa Koncila. Riječ je o zbirci priča na hrvatskom i španjolskom jeziku u kojima autor pripovijeda o različitosti posebnih osoba koje je sreo tijekom svojega života, a prate ih ilustracije koje pridonose podrobnomu prenošenju autorova osobnoga […]

Misu zahvalnicu predvodio je slavljenik, a koncelebrirala su sedmorica svećenika te umirovljeni banjolučki biskup Franjo Komarica.

Slavljenika je čestitajući pozdravio i mons. Komarica, rekavši da je taj dan slavlja, dan zahvaljivanja. Biskup je istaknuo da je mons. Drago ponizno propovijedao Krista kao svećenik u Banjolučkoj biskupiji, a zatim i kao misionar u Peruu.

Na kraju mise, zahvalu je uputio i slavljenik. Zahvalio je Bogu na dugogodišnjem svećeničkom služenju, svojim pokojnim roditeljima i rodbini koji su ga pratili molitvama do oltara i u životu te župnicima koji su ga hrabrili i poticali na ustrajnost.

Svečanost u crkvi sv. Roka završila je Te Deumom, a nastavljena je druženjem u pastoralnom centru Župe.

Oproštaj od skromnog svećenika koji je preminuo na Tasmaniji: Jednom prilikom je pobjegao iz bolnice kako bi mogao slaviti svetu misu…

Hrvatska zajednica u australskom Hobartu oprostila se u subotu od svog dugogodišnjeg dušobrižnika vlč. Berislava Hunskog koji je pokopan na groblju u dvorištu crkve koju je sa svojoj zajednicom i izgradio. Misu zadušnicu predslavio je msgr. Bosiljko Rajić u koncelebraciji s 11-ero svećenika. Na posljednjem oproštaju bila su i dvojica nadbiskupa: prijašnji koji je sada […]

Mons. Drago Balvanović rođen je 12. kolovoza 1936. u Bosanskoj Gradiški od oca Nike i majke Vjekoslave, rođene Jurišić. Nakon osnovne škole u rodnom gradu, upisao je Učiteljsku školu u Banjoj Luci. U Đakovu je završio teološki studij i 29. lipnja 1959. zaređen je za svećenika. Obavljao je pastoralne dužnosti župnog administratora i župnika u Osijeku, Novoj Topoli, Mahovljanima, Bosanskom Novom i Prijedoru. Obnašao je dužnost duhovnika u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove. Radio je i kao crkveni sudac, savjetnik, dekan i predsjednik građevinskog odbora za izgradnju nove katedrale sv. Bonaventure u Banjoj Luci.

Otišao je 5. rujna 1987. u Limu, u južnoameričku državu Peru. Tamo je obavljao niz svećeničkih dužnosti: bio je župni vikar u Župi Santa Rosa de Lima, župnik personalne, a zatim i teritorijalne Župe sv. Leopolda Mandića za Hrvate u Limi. Tamo je sagradio župni pastoralni centar i crkvu.

Republika Hrvatska odlikovala ga je Redom hrvatskog pletera 28. svibnja 1996. Sveti papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kapelanom njegove svetosti 11. listopada 2000. godine, a papa Benedikt XVI. svojim prelatom 3. rujna 2007. godine. Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine proglasila ga je 2003. svojim službenim delegatom u Južnoj Americi. Predsjednik Perua 11. siječnja 2018. dodijelio mu je peruansko državljanstvo.

Na Veliki četvrtak 18. travnja 2019. u katedrali i bazilici Nuestra Señora de Evangelización u Limi imenovan je novim članom kanonika Kaptola nadbiskupije Lima. Uz sav pastoralni rad, Balvanović piše. Objavio je nekoliko knjiga: „Peru – putopisi, običaji, sudbine“ (2002.), zbirku pjesama „Sjećanja i priopćenja“ (2006.), „Svećenici, svjedoci svog poziva“, „Uništena baština, sačuvana vjera“, „Jel’ tako, druže Drago?“ te 2023. u izdanju Glasa koncila knjigu na hrvatsko-španjolskom jeziku „Kronike o ljudima“. Na španjolskom jeziku objavio je „Propovijedi pape Ivana Pavla II. s njegovih posjeta Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“.

Hrvatska inozemna pastva objavila najnovije podatke o broju svećenika i župa diljem svijeta

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu jučer je održana godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu. Predsjedao je predsjednik Vijeća mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, apostoloski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH i predsjednik BK BiH. Na prvom dijelu sjednice prisutan je bio i predsjednik HBK, nadbiskup koadjutor zagrebački mons. Dražen […]

Javlja se i u vjerskim listovima: „Radosna vijest“, „Glas koncila“, „Glasnik Srca Isusova i Marijina, „Marija“ iz Splita te u još nekim hrvatskim i peruanskim časopisima.

V. Mikić