I dok život teče kao Dunav rijeka...

Hrvate u Ludwigshafenu nakon osam godina napušta fra Slavko Antunović. Zbor mu pripremio emotivnu pjesmu

22. listopada 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivan Gavranović

Voditelj Hrvatske katoličke misije Ludwigshafen fra Slavko Antunović nakon osam godina djelovanja u toj zajednici oprostio se od hrvatskih vjernika i vraća se u domovinu, objavila je Živa zajednica.

Hrvati iz Ludwigshafena poslali dva šlepera namještaja za crkvu

Vjernici Hrvatske katoličke misije Ludwigshafen poslali su prošli vikend dva šlepera puna crkvenog namještaja iz desakralizirane crkve Sv. Norberta u Kaiserslauternu kao pomoć pri obnovi nakon nedavnih potresa župi Pešćenica. Humanitarna akcija organizirana je na poticaj Ante Vasilja koji je pastoralni suradnik u toj misiji te pod vodstvom fra Slavka Antunovića, voditelja misije. U posredovanju […]

Nedjeljnu svetu misu je, posljednji put kao voditelj HKM-a Ludwigshafen, predvodio fra Slavko, a koncelebrirali su don Ivica Komadina, delegat Dušobrižništva za Hrvate u Njemačkoj i vlč. Josef Damian Szuba, njemački župnik.

Na kraju misnog slavlja vjernici su se oprostili od svog voditelja dirljivim govorom koje je uime vjernika i djece pročitala vjeroučenica, zahvalivši na svemu što je fra Slavko učinio za njih.

Njemački župnik vlč. Josef Damian Szuba istaknuo je dobru suradnju koju je imao sa fra Slavkom.

Zahvalama na dosadašnjoj službi pridružio se i delegat don Ivica Komadina koji će privremeno zamijeniti fra Slavka do dolaska novog voditelja, obećavši da će učiniti sve što bude moguće da HKM Ludwigshafen što prije dobije novog svećenika. Naime, odlaskom fra Slavka Hrvatska katolička misija Ludwigshafen ostaje bez svećenika do daljnjega.

Ivan Gavranović

Na kraju je riječ uputio sam voditelj fra Slavko Antunović zahvalivši svima, pastoralnom vijeću, s. Valeriji, zboru s voditeljicom, ministrantima, vjeroučenicima, folkloru, nogometnom klubu SC Croatia Ludwigshafen i svim vjernicima.

Nakon svete mise vjernici su pripremili okrjepu za sve pred crkvom gdje se fra Slavko družio i pozdravljao sa zajednicom. Također, fra Slavko se oprostio i s hrvatskom zajednicom u Speyeru.

Zbor HKM Ludwigshafen posebno se emotivno oprostio od fra Slavka napisavši pjesmu njemu u čast:

Dok danas na Dunavu pjevaju ptice
Sunce fra Slavku obasjava lice
Domu ljubljenom vraća se on,
Kao kralj zauzet će ilički crkveni tron
Kao vodotoranj on sada ponosno stoji
Do povratka Gradu Heroju dane broji

I dok život teče kao Dunav rijeka,
Njega u Domovini mirnija budućnost čeka.
Dao si nam dušu i srce, zato ti hvala,
Svaka riječ zahvale bila bi premala.

Ne plači danas, sretan i ponosan budi,
Voli te tvoj zbor, a i svi drugi ljudi.
Hvala ti dobri pastiru naš,
Grade Heroju, fra Slavko je opet vaš!

Fra Slavko Antunović rođen je 22. kolovoza 1953. godine u Solakovoj Kuli u Bosni i Hercegovini.

Dok je još bio dijete, obitelj je preselila u Ilok gdje su upoznao s franjevačkim redom pa je i sam, osjetivši duhovni poziv, postao franjevac Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1980. godine. Tijekom Domovinskog rata fra Slavko je ostao uz svoj narod u Vukovaru te je i sam zarobljen i odveden u logor u Sremsku Mitrovicu. Božić je te ratne 1991. dočekao u zarobljeništvu, da bi nekoliko tjedana kasnije, 16. siječnja 1992., dočekao svoju slobodu. Osim u Vukovaru za ratnih godina, bio je misionar u Beču, iz kojeg je stigao u Ludwigshafen 2016. godine.

Vlč. Josip Levaković napušta Hrvatsku katoličku misiju Dublin: Bogu sam dragom zahvalan za sve i svakoga od vas

Nakon gotovo sedmogodišnjeg služenja u Hrvatskoj katoličkoj misiji Dublin, vlč. Josip Levaković 31. srpnja vraća se u matičnu Đakovačko-osječku nadbiskupiju, gdje će od 22. kolovoza 2023. godine nastaviti svoje svećeničko služenje. U Dublin će se još kratko vratiti na slavlje svetkovine zaštitnice ove misije “sv. Majke Terezije iz Kalkute”, koje će se održati 3. rujna. […]

Fra Slavko Antunović se po završetku službe voditelja HKM-a Ludwigshafen vraća u domovinu, u grad svoga djetinjstva – Ilok.