Chicago

Premijer posjetio Hrvatski etnički institut: Vlada je prepoznala značaj i bogatstvo svih tih dokumenata

29. rujna 2024. u 9:38

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Vlade Andrej Plenković završio je u Chicagu gdje je posjetio Hrvatski etnički institut i hrvatsku Crkvu sv. Jeronima i susreo se s članovima tamošnje hrvatske zajednice.

Plenković s Hrvatima u Kaliforniji: Hrvatska je uvijek otvorena za sve one koji se žele vratiti u domovinu

“Želimo jačati gospodarsku suradnju s Kalifornijom te povezati s našima njihove brojne kompanije, posebno u domeni digitalne transformacije, obnovljivih izvora energije i prometne povezanosti. Hrvatska je uvijek otvorena za to da se svi oni koji žele, iz bilo kojeg dijela svijeta, vrate u domovinu”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je radni posjet Sjedinjenim […]

Istaknuo je da Chicago, u kojem već više od 150 godina žive deseci tisuća Hrvata, posjećuje povodom obilježavanja osnivanja Hrvatskog kulturnog centra.

vlada.gov.hr

Posebno zadovoljstvo istaknuo je posjetom Hrvatskom etničkom institutu, osnovanom 1975. godine, jer čuva povijesnu građu o brojnim hrvatskim obiteljima koje su desetljećima odlazile u Sjedinjene Američke Države, ali i podatke o Hrvatima iz Kanade i Južne Amerike…

vlada.gov.hr

„Hrvatska Vlada prepoznala je značaj i bogatstvo svih tih dokumenata koji se ovdje nalaze te smo proglasili ovaj projekt strateškim, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske sufinancira projekt digitalizacije cijele te dokumentacije“, rekao je premijer Plenković.

vlada.gov.hr

Upitan o ukupnim dojmovima sa susreta s hrvatskim zajednicama u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu, premijer Plenković ocijenio ih je vrlo emotivnima…

Plenković: Ova Vlada zalaže se za jednaka prava Hrvata u Srbiji kao što imaju Srbi u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u subotu na primanju Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića te je tom prilikom čestitao blagdan okupljenima, kao i svim vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Naglasio je da je u srcu je svakog društva, pa tako i hrvatskoga, bogatstvo različitosti te da pravoslavni Božić građanima Hrvatske pruža […]

„Ljudi su zadovoljni jer smo pridali pozornost i pokazali poštovanje obilaskom triju velikih hrvatskih zajednica. Njihova želja za doprinosom razvoju Hrvatske, za jačanjem hrvatsko-američkih odnosa, za očuvanjem hrvatskog identiteta, tradicije, kulture i, u konačnici, učenjem hrvatskog jezika je vrlo čvrsta“, istaknuo je Plenković, naglasivši ulogu hrvatskih katoličkih misija u tome procesu.

vlada.gov.hr

“Kao što je vjera očuvala hrvatski narod kroz stoljeća, tako i ovdje u Americi ona okuplja naše iseljenike i njihove potomke iz niza naraštaja”, dodao je.

Istog dana premijer je posjetio Hrvatski kulturni centar Chicago koji je svečanom gala večeri proslavio 50. godišnjicu utemeljenja i rada.

Dijaspora.hr

Hrvatski centar osnovan je 1974. kao središnja institucija za hrvatsku zajednicu na sjeveru ovoga velikog američkog velegrada. Sva ta desetljeća centar djeluje i usko surađuje s hrvatskom katoličkom misijom blaženog Alojzija Stepinca.

Za spomenutu svečanu prigodu okupilo se oko 600 uzvanika i gostiju, a među njima na poseban način treba istaknuti fra Marka Puljića, kustosa hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi zajedno s drugim franjevcima i časnim sestrama franjevkama koje djeluju u ovoj zajednici. Premijer Plenković bio je u pratnji ministra Gordana Grlića Radmana, veleposlanika Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Pjera Šimunovića i generalne konzulice u Chicagu Sanje Laković.

Facebook

U programu su sudjelovali učenici tamburaško plesne skupine Hrvatska loza koja se okuplja pri Hrvatskom kulturnom centru, a prisutnima su se obratili predsjednik Centra Nikola Soldo, generalna konzulica Laković i na kraju predsjednik Vlade Plenković.

Plenković s dijasporom u New Yorku: Doprinos Hrvata izvan Hrvatske pridonosi napretku, ali i promociji zemlje

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će se danas obratiti Općoj skupštini UN-a. Prvog dana boravka u New Yorku sudjelovao je na prijemu za hrvatsku zajednicu u SAD-u. Obraćajući se prisutnima, zahvalio im je na iskoracima koje su napravili kako bi pomogli domovini te ih upoznao s Vladinim nastojanjem da […]

Prije same večere ovaj svečani skup i molitvu za pokojne, kao i blagoslov hrane, izrekao je fra Dražan Boras, župnik hrvatske katoličke misije blaženog Alojzija Stepinca. Ova lijepa prigoda još jednom je okupila brojne Hrvate Chicaga u zahvalnosti za minula desetljeća i u zajedništvu koje budućnost znači.

Premijer je toga dana posjetio i Hrvatsku župu svetog Jeronima.

Hrvatska župa sv. Jeronima