vlč. Ilija Janjić

Hrvati u Perthu proslavili sv. Anu: Iako daleko od domovine, ustrajete u vjeri, nadi i ljubavi

29. srpnja 2024. u 16:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Tugomir Matoković

Svetkovinu svoje nebeske zaštitnice sv. Ane proslavili su u nedjelju vjernici Hrvatskoga katoličkog centra u Perthu koji okuplja Hrvate s područja Zapadne Australije.

Hrvatski katolički centar Perth proslavio pola stoljeća okupljanja Hrvata

Hrvatski katolički centar Perth koji okuplja Hrvate cijele Zapadne Australije, svečano je početkom prosinca proslavio pedesetu obljetnicu okupljanja u crkvi sv. Ane u North Fremantleu. Tom prigodom centar je pohodio i predvodio zahvalno misno slavlje nadbiskup Pertha mons. Timothy Costelloe. U HKC-u Perth već 42 godine djeluje vlč. Nikola Čabraja, rodom iz Vrhbosanske nadbiskupije. U […]

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Ilija Janjić, voditelj Župe sv. Marka Evanđeliste iz Slobodnice kod Slavonskog Broda koji trenutačno boravi u Australiji. Suslavio je župnik i voditelj zajednice misije vlč. Nikola Čabraja.

Na početku homilije vlč. Janjić posvijestio je kako sv. Joakim i sv. Ana u vjerničkoj tradiciji hrvatskog naroda imaju istaknutu tradiciju te su mnoge crkve i kapele posvećene njima u čast kao što je i njihova crkva posvećena 1971.

Istaknuo je kako Hrvati i u domovini i u svijetu posebno časte bl. Djevicu Mariju kao Božji dar i kliču joj: „Najvjernija odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“

Tugomir Matoković

Vjernike je pozvao da mole zagovor sv. Ane i zahvaljuju Gospodinu što imaju svoju crkvu koja postoji 115 godina i što joj već 53 godine hodočaste na mise koje im svećenici služe na hrvatskom jeziku. Posebna zahvala upućena je župniku vlč. Čabraji koji tu pastoralno djeluje 45 godina.

„Zahvaljujte Bogu na svim njegovim milostima, molite zagovor sv. Ane da, iako daleko od domovine, ustrajete u vjeri, nadi i ljubavi, te svjedočite pripadnost Katoličkoj Crkvi i svom rodu hrvatskom. Dobro je i hvalevrijedno ovdje spomenuti bake i djedove”, zaključio je homiliju vlč. Janjić.

Nakon mise vjernici su nastavili druženje uz kulturno-umjetnički program u Hrvatskom centru gdje su nastupili pjevači koji su se prijavili za Festival sv. Ane.

Tko su Hrvati u Zapadnoj Australiji? Prvi naraštaj gasi se svakog dana poput lampica, ali evo što sve ostavljaju svojim potomcima!

Crkva Svete Ane, North Fremantle, u Zapadnoj Australiji, središte je okupljanja Hrvata katolika još od davne 1971. godine. Sve započinje dolaskom velečasnog Većeslava Šupuka, svećenika splitsko-makarske nadbiskupije koji je uspio dobiti crkvu od nadbiskupa Pertha, Johna Lancelot Goodyja. Nadbiskup Goody dao je ključeve crkve Svete Ane u North Fremantleu za pastoralne potrebe Hrvata katolika na […]

U tom dijelu svijeta živi velik broj Hrvata od 1946. pa nadalje, a od 1971. godine imaju svoju zajednicu Hrvatski katolički centar u Perthu.