Dubrovnik

Donacija Hrvatice iz Montreala: Ovo je zalog za trajno pamćenje na Domovinski rat

18. srpnja 2024. u 9:44

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Ovih je dana, točnije 12. srpnja u Muzeju Domovinskog rata u Dubrovniku, održano predstavljanje donacije Katije Ćorić, svestrane umjetnice, aktivistice i kolekcionarke umjetnina iz Montreala.

Hrvatica iz Montreala darovala sliku voljenom gradu

Katija Ćorić, rođena 1969. godine u Dubrovniku, svestrana je umjetnica, aktivistica i kolekcionarka umjetnina u Montrealu. Njezin otac, kapetan Ivan I. Ćorić (Dubrovnik 1939. – Montreal 2015.), preselio je obitelj u taj kanadski grad 1973. godine nakon što je prihvatio poslovnu ponudu tamo. Tijekom njezina djetinjstva, Katijini roditelji Ivan i Marija učili su je o […]

U priopćenju iz Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, uz ostalo, piše kako je posrijedi “još jedna od iznimno vrijednih donacija na čijim temeljima i ‘stoji’ Muzej Domovinskog rata Dubrovnik i čija je građa više od 80 posto nesebično darovana od strane institucija, branitelja, građana i umjetnika u nadi da će biti sačuvana od zaborava i uništenja te izložena u budućem stalnom postavu MDRD u obnovljenoj tvrđavi Imperijal. Posljednjih 16 godina, od kada intenzivno prikupljamo i prezentiramo građu iz Domovinskog rata, naše su Zbirke postale vrelo na kojem se može sustavno i stručno izučavati naša novija povijest i na što smo veoma, kao muzejski djelatnici, ponosni”.

U Muzejskim zbirkama čuva se, osim dokumentarne građe, i brojna vrijedna darovana umjetnička djela nadahnuta stradanjem Grada, herojstvom i žrtvom njegovih branitelja i građana, a posebno dubrovačkih umjetnika koji su kontinuiranim stvaranjem i brojnim izložbama u najtežim danima njegove novije povijesti, kao i poslije rata, iznova potvrdili snagu i nesalomljivost njegovog slobodarskog duha…

U Montrealu je preminuo Krešimir Krnjević, jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika

U petak je u Montrealu, u 94. godini života, preminuo liječnik Krešimir Krnjević. Rođen je 7. rujna 1927. u Zagrebu. Kao sin političara Jurja Krnjevića djetinjstvo je proveo u emigraciji te je osnovnu školu završio u Ženevi. U domovinu se vratio s ocem nakon uspostave Banovine Hrvatske 1939. Ponovno ju je napustio u travnju 1941. […]

“Brojna su u zbirci djela umjetnika koji su duboko povezani s Gradom, a koji nisu bili u vrijeme razaranja na licu mjesta, ali ih je inspirirala njegova žrtva, kao djela Eda Murtića, ‘Homagge Dubrovniku’, radovi glasovite fotografkinje Marije Braut i njene izložbe ‘Jedno lice rata’, kompletna izložba ‘Dubrovnik…’ autora Damira Fabijanića, te dvije izložbe fotografija slikarice Anne Marie Grill s kojima je u Europi širila istinu o razaranju Grada i prikupljala humanitarnu pomoć za stanovništvo, te pet djela Dimitrija Popovića iz njegovog poznatog ratnog ciklusa nadahnutog potresnim snimcima Mira Kernera i drugih istaknutih dubrovačkih fotografa, Božidara Gjukića i Mila Kovača. Ovom prigodom Zbirka će postati bogatija za sliku autorice Katije Ćorić te joj i ovim putem zahvaljujemo. Umjetnina je nastala u vrijeme ratnih razaranja početkom Domovinskog rata a poklonila ju je svome ocu, kapetanu Ivanu Ćoriću (1938. – 2015.)”, istaknuli su iz Muzeja.

Donirana slika je ulje na platnu koje prikazuje najdublje misli svestrane umjetnice Katije Ćorić u jednom od najtežih razdoblja njezinog života te je bila dio serije pod nazivom “Učinci rata na umjetnicu”, 1991.

Serija je bila izložena u Zagrebu, Požegi i Dubrovniku 1996. godine, a svjedočila je o barbarskome razaranju Grada pod UNESCO-vom zaštitom od strane srpsko-crnogorskoga agresora i JNA.

U ovoj hrvatskoj katoličkoj misiji nalazi se kip sv. Nikole Tavelića visok čak četiri metra!

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 3. lipnja moli Hrvatska katolička misija sv. Nikole Tavelića – Montreal koja se nalazi u kanadskoj provinciji Quebec. Prema broju stanovnika i ekonomskoj aktivnošću, Montreal je drugi grad po važnosti u Kanadi. U njemu živi oko milijun i 700 tisuća stanovnika (kao dva Zagreba), a na širem području čak […]

Ovom donacijom Katije Ćorić slika se ponovno vraća u Dubrovnik i postaje dijelom fundusa Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik gdje pronalazi svoje mjesto u Zbirci muzeja te ostaje kao zalog za trajno pamćenje na Domovinski rat i stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.”