VIDEO

Hrvatsko kazalište u Švicarskoj napravilo igrokaz o Croatan indijancima

17. srpnja 2024. u 9:19

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

Nedavno je “Hrvatsko kazalište u Švicarskoj” napravilo poetsko-glazbeni igrokaz s 50-ak sudionika pod nazivom “Croatan indijanci – strijele koje lete do sunca”. Autor teksta je fra Šimun Šito Ćorić, a ilustracije je napravio hrvatski umjetnik Ivan Vitez.

Pismo iz 1895. otkriva poseban odnos Hrvata i Indijanaca

Knjiga “Rosa Yagan Miličić – posljednja karika” od 1984. godine u Čileu je doživjela četiri izdanja. Riječ je o djelu koje je prevedeno i na kineski jezik, a životnu svakodnevicu Rose, žene ptice, posljednje pripadnice indijanskog plemena Yagan s Ognjene zemlje, uprizorilo je i čileansko nacionalno kazalište. “Priča je izvorna i bez sadržajnih pretjerivanja. Iz […]

Redatelj ovoga poetsko-glazbenog igrokaza kao i TV-filma je Boris Katich, a kameru i montažu potpisuje ustaljeni tandem Matijas i Zvonko Knežević. TV-film je sada dostupan i na mrežnoj stranici YOUTUBE.

Inače, fra Šito se istraživački bavio indijanskim plemenom Kroatana još od samog početka 1980-ih. Uz objavljene tekstove na više strana i u više navrata, vodeći hrvatski nakladnik ALFA izdao mu je s istim ilustratorom dvije slikovnice o tome: Strijele koje lete do sunca i Na krilima morskih valova (Zagreb, 2016).

Također, prije određenog vremena skupina američkih znanstvenika na čelu s dr. Elisabethom Hirschman znanstvenim metodama riješila je ovu stoljećima neriješenu zagonetku tih jedinih bjeloputih američkih Indijanaca. Naime, DNA analizom se ustanovilo i potvrdilo, da je to današnje američko indijansko pleme uistinu i hrvatske krvi.

Činjenica je, da su malo prije polovice 16. stoljeća dva dubrovačka broda, glasovite karake, svaka sa stotinama mornara, doživjela brodolom na obalama Sjeverne Karoline u SAD-u. Kako se nikako nisu mogli vratiti u domovinu, moreplovci su ostali živjeti s dobroćudnim domorodcima koji su ih prihvatili kao vještije i naprednije, pa se do danas nazivaju Croatan Indijancima.

Hrvati koji su mijenjali Ameriku! Vladali su Havajima, dokazali da Kalifornija nije otok, razvili New Orleans, putovali s Kolumbom…

U svojoj posljednjoj knjizi “Nacija emigranata”, američki predsjednik John F. Kennedy rekao je: “Više od 42 milijuna emigranata došlo je na američke obale od početka opstojanja povijesti naše narodnosti. Zašto su došli ovamo i što su radili nakon svog dolaska, to čini povijest Amerike”. Među ovih 42 i više milijuna koji su stvarali Ameriku kroz […]

Između ostalih posebnosti, jedini su američki Indijanci koji od starina uzgajaju vinovu lozu, a u svom jeziku imaju i niz riječi koji su očito hrvatskog podrijetla.