FOTOGALERIJA

Mons. Jure Bogdan krizmao 250-ero Hrvata u Münchenu

25. lipnja 2024. u 17:23

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Željko Nedić

Biskup hrvatske vojske i policije mons. Jure Bogdan pohodio je u subotu Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Münchenu. Tom prigodom podijelio je sakrament potvrde za 250-ero krizmanika.

Prvu pričest u Münchenu primilo 128-ero mladih Hrvata

U crkvi St. Michael, u središtu glavnog bavarskog grada Münchena, sakrament prve svete pričesti primilo je 128-ero dječaka i djevojčica Hrvatske katoličke župe München. Ovom broju prvopričesnika treba pridodati još 15 djece koja su se u župi pripremala za ovaj svečani događaj, a prvu pričest primila su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svečano euharistijsko […]

Mons. Bogdan predvodio je svečano misno slavlje u crkvi svetog Mihaela u središtu grada, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Petrom Klapežom i dušobrižnicima fra Slavenom Čekom i fra Franom Milanovićem Litrom. Misnom slavlju pridružili su se i svećenici gosti: fra Marko Stjepanović, župnik Hrvatske katoličke misije Kufstein u Austriji, te vlč. Vinko Nenadi, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Oakvilleu u Kanadi, zajedno s đakonima Ivicom Vidovićem i Damirom Jurićem. Uime krizmanika biskupa i sve prisutne pozdravio je krizmanik Gabriel Filipović.

Željko Nedić

Biskup je na početku svete mise zahvalio na dobrodošlici te u pokajničkom činu potaknuo sve krizmanike i vjernike da razmisle o biti sakramenta krizme. Istaknuo je da pečat dara Duha Svetoga označuje kako krštenik definitivno pripada Kristu. Duh Sveti ga potvrđuje i čini sposobnim za Kristova svjedoka u ispovijedanju i življenju jedne, svete, katoličke i apostolske vjere. Time ga čini Kristovim svjedokom, odnosno braniteljem vjere.

U svojoj propovijedi, upućujući poruku krizmanicima, biskup je istaknuo značenje sakramenata koje nam Bog daruje po Isusu Kristu. Katoličko vjerovanje ističe da obred potvrde u kršćanima usavršava i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom koja im je darovana na krštenju. Također, ispunjava ih ljubavlju kako bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božju ljubav.

U Münchenu četiri puta više rođenih nego umrlih Hrvata

Hrvatska katolička župa München objavila je župnu statistiku za 2023. godinu: zabilježeno je 180 krštenja uz još 30 otpusnica za djecu koja su rođena u tom njemačkom gradu, a krštena su u rodnim župama svojih roditelja. Umrlih je bilo 49-ero, dok je ponovno vraćeno u crkvu 27-ero odraslih vjernika. Prvopričesnika je bilo 164-ero, a krizmanika […]

„Budite zahvalni dragom Bogu i svojim roditeljima na daru života, kao i na današnjem prelijepom danu u zajedništvu slavlja svete krizme vaše hrvatske katoličke župe ovdje u Münchenu. Budite uvijek sretni pred Bogom i ponos našoj Crkvi, svojoj župi i našoj domovini“, zaključio je biskup.

Krizmanici su u euharistijskom slavlju sudjelovali u misnim čitanjima, molitvi vjernika te obnovi krsnih obećanja, a svima je za uspomenu darovan križ sv. Benedikta.

Željko Nedić

Na kraju svete mise voditelj HKŽ-a München fra Petar Klapež uputio je svima zahvalnu riječ, a na poseban način biskupu i krizmanicima.

Prije završnog blagoslova biskup je čestitao krizmanicima, njihovoj rodbini i kumovima, istaknuvši kako su mladi nada i tražitelji Boga, dok su stariji pozvani pomoći im na tom putu.

Emotivan govor u Münchenu: Vjera bez djela je mrtva!

U Hrvatskoj katoličkoj župi München protekli vikend održan je godišnji sastanak Udruge „Ruke dobrote“. Susret je započeo misom koju je u crkvi sv. Pavla služio fra Vuk Buljan, jedan od osnivača udruge i trenutačni voditelj Hrvatske katoličke misije Köln. Fra Vuk je molio za sve hrvatske branitelje, kako pokojne tako i žive, kao i za […]

Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor s orkestrom pod vodstvom s. Nikoline Bilić. Slavlje je završilo molitvom domovini, himnom „Lijepa naša“ te zajedničkom fotografijom svih krizmanika s biskupom.

Željko Nedić
Željko Nedić