Prijave do 11. srpnja 2024.

Stipendiranje učenja hrvatskoga jezika u domovini provodit će Ministarstvo demografije i useljeništva

18. lipnja 2024. u 8:45

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Republika Hrvatska pruža poticaj povezivanju i osnaživanju veza s hrvatskim iseljeništvom, kao i razvoju poticajnih mjera za njihov povratak i useljavanje u Hrvatsku.

Ministarstvo demografije i useljeništva odobrilo gotovo 100 tisuća eura za 11 projekata

Ministarstvo demografije i useljeništva preuzelo je poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji se odnose na stvaranje uvjeta za povratak i useljavanje pripadnika hrvatskog iseljeništva (dijaspore) u Republiku Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u domovini. Dana 5. veljače 2024. godine Središnji državni ured za Hrvate izvan […]

Stipendiranje učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj jedna je od aktivnosti koju će nadalje provoditi Ministarstvo demografije i useljeništva sukladno preuzetim poslovima od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ministarstvo demografije i useljeništva 11. lipnja 2024. objavilo je Javni poziv za dodjelu 500 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2024./2025. Program stipendiranja učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj ima za cilj učenje hrvatskog jezika, upoznavanje hrvatske kulture, očuvanje nacionalnog identiteta, promicanje zajedništva i suradnje, poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka te njihovu uspješnu integraciju u društveni i gospodarski život u Republici Hrvatskoj.

Veliki broj stipendija za Hrvate izvan RH

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je konačnu Odluku o dodjeli 1500 stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2023./2024. Od ove akademske godine uvedene su nove rang-liste za studente koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine s prebivalištem u Crnoj Gori, Republici Kosovo, Republici Sjevernoj Makedoniji i […]

Pravo prijave na Javni poziv imaju:

  • pripadnici hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, odnosno njihovi potomci
  • supružnici pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske
  • prijatelji hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo

Kandidati moraju imati navršenih 18 godina, završenu najmanje srednju školu te prebivalište izvan Republike Hrvatske ili prebivalište/boravište u Republici Hrvatskoj ne dulje od tri godine zaključno s danom objave ovog Javnog poziva.

Prijave se podnose isključivo u elektroničkom obliku putem e-prijavnog obrasca dostupnog na ovoj poveznici. Rok je 11. srpnja 2024.

Izvoditelji Tečaja hrvatskoga jezika su: Filozofski fakultet u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli te Sveučilište u Zadru. Stipendija podrazumijeva redovito pohađanje nastave u mjestu održavanja Tečaja u Republici Hrvatskoj.

Učenici Hrvatske dopunske škole u Salzburgu slučajno susreli Baby Lasagnu

Prošloga vikenda nastavnici, učenici i roditelji Hrvatske dopunske škole u Salzburgu posjetili su Postojnsku Jamu, Pulu i Umag. Nastavnici: Ivan Vincetić, Kata Jelušić i Mirjana Kukavica s tridesetak učenika i njihovih roditelja krenuli su u subotu rano put Slovenije. Tu su posjetili Postojnsku jamu, te tako upoznali njezine ljepote i doznali sve o njenom otkriću. […]

Za dodatne informacije, kandidati mogu poslati upit na adresu elektroničke pošte: stipendije@mdu.hr najkasnije do isteka gore navedenog roka.